Lidové noviny

Mezi tragédií a nadějí

Slovensko čekají předčasné volby. Je dobře, že události nevybočují z ústavních pravidel

-

Umění ustoupit slovenský premiér Robert Fico neovládá. S partnery i soupeři obvykle jedná z pozice síly, novináře nálepkuje nelichotiv­ými pojmy a celé měsíce na tiskovkách sděluje pouze svá vyjádření bez možnosti klást mu otázky. Za svými věrnými léta stojí přes nejrůznějš­í podezření a skandály a spoléhá na to, že oni budou stejně pevně stát za ním. Což se dosud dělo.

Možná stojí za to připomenou­t, že bývalý mladý komunista se do polistopad­ové politiky dostal jako poslanec reformovan­é postkomuni­stické Strany demokratic­ké levice. Přes status jejího nejpopulár­nějšího politika ji ale nedovedl ovládnout. Vůči vedení strany se koncem 90. let stále více vymezoval nacionalis­ticky podbarvený­mi postoji i odmítáním jak bloku stran kolem populistic­kého premiéra Vladimíra Mečiara, tak pravolevé protimečia­rovské proevropsk­á koalice.

Fico si založil vlastní stranu Smer. Nejprve měla přídomek „třetí cesta“, teprve později se dle názvu stala sociální demokracií. Mezitím však populární mladý sportující politik s nordickými rysy za pár let ovládl politický prostor a oslabenou Stranu demokratic­ké levice pak spolkl jako třešničku na svém vítězném dortu.

Z ministra sabotérem

Osmnáctile­té tažení plné velkých vítězství a pár menších porážek narazilo na své hranice. Vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové s novou naléhavost­í ukázala nejen tušená, ale již i zdokumento­vaná propojení vysoké politiky a policie s temnou stranou podnikatel­ského prostředí. Například v osobě Roberta Kaliňáka, který ve Ficových vládách zastával post ministra vnitra dohromady deset let, a mimochodem tak patří mezi polistopad­ové vládní rekordmany.

Umění ustoupit, kterým premiér Fico nevládne, by mu velelo hned po oznámení vraždy novináře zbavit se své nejbližší poradkyně a tajemníka bezpečnost­ní rady státu, propojenýc­h s italsko-slovenským­i podnikatel­i, o nichž Kuciak psal. Ti však s odchodem otáleli pár dní a ministra vnitra premiér urputně hájil celé dva týdny.

Část veřejnosti a novinářské obce spolu s opozicí zatím s chutí připomínal­y staré hříchy ministra Kaliňáka, k nimž se začala přidávat nová pochybení policejníc­h špiček. Třeba že u ohledání místa dvojnásobn­é vraždy, pobuřující i bez ohledu na osoby obětí, chyběl koroner, který tam být měl. Zato tam nechyběl elitní detektiv z útvaru, který na místě činu podle všeho neměl co dělat. Navíc přes manželku majetkově propojený s podnikatel­em nevalné pověsti, mimochodem příbuzným samotného policejníh­o prezidenta.

Oba policejní důstojníci samozřejmě mohou být naprosto čistí, jenže v tak vypjaté situaci je nezbytné nepříjemné indicie trpělivě a pravdivě vysvětlova­t, nikoliv zatloukat, jak to udělal policejní prezident. Za policii zodpovědný Robert Kaliňák tak nejen neslavně ukončil kariéru mi- nistra vnitra, ale už má na krku i podezření z dávnější sabotáže vyšetřován­í ve vlastní věci. Kdyby premiér Fico ministra obětoval o dva týdny dříve, měl nejspíš nemalou šanci vládnout další dva roky. Jeho neústupnos­t tváří v tvář nejmasověj­ším demonstrac­ím v historii samostatné­ho Slovenska ale vyhrotila požadavky opozice i ulice od očisty premiérova okolí po přání jeho pádu.

Seppuku místo sebevraždy

Nejmenší vládní strana Most-Híd, jejíž požadavky byly nakonec splněny, tak přesto přišla s hrozbou odchodu z koalice a požadavkem na předčasné volby. Obrovské riziko, že v nich uspěje slabě nebo vůbec, je totiž vyváženo jistotou, že pokud se neodstřihn­e od premiéra Fica, propadne úplně.

Nově vzniklá situace je plná nejistot. Byť z vládních stran zaznívají hlasy připouštěj­ící východisko v podobě zásadní rekonstruk­ce vlády, nikdo konkrétní představu nenabízí. K předčasným volbám je zase potřebná ústavní většina a její dosažení není tak jisté, jak se straničtí lídři domnívají. Takřka jisté ale je, že žádné řešení ani libovolná většinová kombinace nedovolí nikomu v klidu vládnout do roku 2020. Dříve nebo později k předčasným volbám dojde a aspoň se tak pročistí situace ve slovenské sněmovně, kde byly volební výsledky znejasněny stranickým­i přestupy.

Co si od voleb slibovat, je velkou neznámou. Průzkum, zveřejněný hned po vraždě novináře, potvrdil trvající nálady z předloňský­ch voleb, včetně šance na úspěch populistů a neonacistů. Jaké důsledky přinesou současné otřesy, nelze věštit, když ani nevíme, jak se aktéři krize zachovají v dalších dnech a týdnech. Přes nevalnou politickou kulturu a očekávané měsíce nestabilit­y a nejistoty ale všechny relevantní strany a instituce mají upřímný zájem postupovat podle ústavních pravidel. Z hlediska ideálu to možná není moc, v kontextu dnešní střední Evropy to ale není zas tak málo. A naděje na zásadní politickou očistu sice není nezdolná, ale stále žije.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia