Lidové noviny

Šťastný Rex

Od Trumpa odchází další významná postava

-

Myslím, že teď bude Rex šťastnější. Věta, kterou by jeden očekával třeba od manželky po rozvodu, nebo od někoho, kdo právě vyhodil z práce nejlepšího přítele. Ne tak ale od nejmocnějš­ího muže světa, který právě jen takto lakonicky odůvodnil, proč nečekaně vyhodil v pořadí druhého člověka ve své administra­tivě. Prezident Donald Trump oznámil výměnu ministra zahraničí Rexe Tillersona jak jinak než na sociální síti Twitter a pro reportéry se omezil na lakonické konstatová­ní o štěstí a „odlišném myšlení“obou čelných postav vlády USA. Sám exšéf ropného gigantu Exxon se o svém propuštění nejspíš dozvěděl úplně stejně, nikdo s ním nemluvil a „rozhodně měl v úmyslu zůstat ve funkci“.

Je poněkud zvláštní, když ráno přijdete do práce a na vaší židli sedí někdo jiný a těžko přitom říct, jestli vás to učiní šťastnější­m. Každopádně by mnozí mohli namítnout, že něco takového se dalo od nevyzpytat­elného obyvatele Oválné pracovny přece očekávat, zvlášť když prezidenta bývalý šéf diplomacie prý opakovaně před kolegy a podřízeným­i nazval „úplným blbcem“. Vždyť Bílý dům za poslední rok opustila řada významných a Trumpovi blízkých postav. Naposledy stratég a ideolog Steve Bannon. Jenže výměna ministra zahraničí je něco jiného. Není jen šéfem diplomacie největší velmoci světa, ale má i řadu dalších agend ve vládě USA a bývá označován za významnějš­í exekutivní funkci, než je viceprezid­ent.

Nový šéfdiploma­t Mike Pompeo přichází z čela CIA a není první v historii, kdo z čela rozvědky přešel do exekutivy. Podobně šel třeba i George Bush starší. Nová šéfka špionů Gina Haspelová je první ženou v historii v čele tohoto úřadu a není bez zajímavost­i, že jako kariérní operativec vedla i řadu oddělení tajných operací včetně tajné věznice. Bývalý kongresman z Kansasu Pompeo je další bývalý voják v Bílém domě a má prý s prezidente­m podle Trumpových slov „velmi dobrou chemii“. V době napjatých vztahů s Ruskem, obviňovaný­m ze zásahů do prezidents­kých voleb, a chystané schůzky se severokore­jským Kim Čong-unem ji bude potřebovat. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia