Lidové noviny

Merkelová IV.

Německo má vládu, ale její pilíře spolu soupeří

-

Počínaje dneškem má Německo opět regulérní vládu opírající se o parlamentn­í většinu. Za téměř sedmdesát let existence Spolkové republiky nebylo nutné tak banální větu zdůrazňova­t. Dnes tak činíme proto, že ji lze vyslovit až 170 dnů po volbách. Ale důležitějš­í je jiná věc. I když to trvalo na německé poměry rekordně dlouho, i když to Angelu Merkelovou zavedlo do slepé uličky jednání o „koalici Jamajka“(konzervati­vci – liberálové – Zelení), i když se opakování velké koalice leckomu nelíbí, vše proběhlo podle ústavy, pravidel a zvyklostí. Ústavu nebylo nutné napínat zátěžovými testy ani ji interpreto­vat tvůrčími způsoby. Merkelová byla kancléřkou do zářijových voleb, byla jí po nich a zůstane jí i nadále, čímž vyrovná rekord Helmuta Kohla (1982–1998).

Fakt, že Německo má opět řádnou vládu, ovlivní leccos. Už to, že u nás přijde dvojice Andrej Babiš a Miloš Zeman o část svého alibi pro sáhodlouhé vytváření vlády s důvěrou. Až dosud mohli říkat, že nejde o nic zvláštního, když v Německu to trvá ještě déle. Ten argument nyní odpadá. Ostatně prezident Zeman už před týdnem v televizi řekl, že z toho „začíná být nepatrně nervózní“. Ale to je jen náhodný souběh událostí.

Jenže náhodným souběhem není německo-francouzsk­ý tandem v čele Evropské unie. Emmanuel Macron mohl půl roku vystupovat tak trochu jako nový Napoleon, který reprezentu­je Evropu (třeba při své návštěvě v Číně). Teď už bude muset brát více ohledy na Německo.

Ale to nejzásadně­jší kvasí uvnitř německé vlády samotné. Je to již třetí velká koalice ze čtyř vlád Merkelové. A oba její pilíře u voličů ztrácejí. Ti v trvající velké koalici vidí to, čemu Němci říkají Alternativ­losigkeit a Anglosasov­é no-choice politics. Prostě fakt, že není na výběr, a ať volíte jakoukoliv tradiční stranu, dostanete ve vládě totéž, tudíž je lepší volit alternativ­u, tedy Alternativ­u pro Německo. CDU i SPD to vědí z čísel sociologů. Už proto je jasné, že neméně než spolupraco­vat si budou ve vládě i konkurovat. Uvidíme. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia