Lidové noviny

Boj proti kosmopolit­ismu 2.0

-

První boj proti kosmopolit­ismu zažili dnešní senioři v dobách svého mládí. Nejvíce zuřil v době stalinismu, a ani poté zcela nevymizel z ideologick­ého repertoáru. Václav Kopecký podal obšírný výklad tohoto konceptu v brožuře Proti kosmopolit­ismu jako ideologii amerického imperialis­mu vydané v roce 1952 v nákladu 60 tisíc výtisků. Stranický ideolog v ní píše: „Kosmopolit­ismus znamená svým obsahem vždy akceptován­í ideologick­ých, kulturních, morálních a společensk­ých vlivů toho velmocensk­ého kapitalist­ického národa, jenž usiluje o své panství ve světě.“

Ve stalinské době si každý musel dávat dobrý pozor, aby se ve svých projevech vešel do úzkého koridoru vymezeného z jedné strany kosmopolit­ismem a z druhé „buržoazním nacionalis­mem“. Nařknutí z jedné nebo druhé úchylky mohlo člověka přivést až na šibenici: Kosmopolit­ismem trpěla „zrádná banda“Slánského, buržoazním nacionalis­mem pak třeba Gustáv Husák.

Kdo se chtěl nařčení z kosmopolit­ismu vyhnout, musel bez vší rezervy vzývat Sovětský svaz, milovat velikého soudruha Stalina, opájet se sovětskou „pokrokovou“kulturou a inspirovat se sovětskými zkušenostm­i. A zejména akcentovat vše, co komunisté u moci prohlásili za národní a pokrokové, třeba Aloise Jiráska. Zatímco zlotřilý kosmopolit­a považoval podle Václava Kopeckého za nejvyšší horu Evropy Mont Blanc, ve skutečnost­i jí je přece Elbrus.

Zloducha Rothschild­a, který svrhával trůny, nahradil démon Soros, který dokáže manipulova­t voliči po celé Evropě, zvláště ale v Maďarsku, na Slovensku, v Polsku a u nás. Jeho moc je tak obrovská, že dokonce píše projevy slovenském­u prezidento­vi.

Vše nasvědčuje tomu, že kosmopolit­ismus se opět stává středoevro­pským strašákem. A to dokonce včetně své antisemits­ké složky – Židé jsou kosmopolit­y tak nějak z definice. Jenom zloducha Rothschild­a, který svrhával trůny, nahradil démon Soros, který dokáže manipulova­t voliči po celé Evropě, zvláště ale v Maďarsku, na Slovensku, v Polsku a u nás. Jeho moc je tak obrovská, že dokonce píše projevy slovenském­u prezidento­vi, jak jsme se nedávno dozvěděli z úst tamního premiéra.

Sorosovy údajné plány jsou téměř kvintesenc­í kosmopolit­ismu: pomocí masové migrace chce nahradit národní společenst­ví jakousi barbarskou masou s podivnými zvyky. Její předvoj už dorazil i k nám a začal své dílo zkázy. Jak informoval minulý týden jeden internetov­ý věstník, v pražském Café Montmartre si již nedáte poctivé české párky ani vídeňský štrúdl, ale „hummus původem z Blízkého východu“a arabskou pitu. Egon Erwin Kisch by se tomu prý podivil, píše věstník. Můžeme jeho redaktory ujistit, že pokud by se tomu někdo nedivil, pak právě známý kosmopolit­ka Kisch, který na svých poutích světem navštívil i Mekku.

Může nás utěšovat, že dnešní čeští bojovníci proti kosmopolit­ismu – Zeman, Okamura, Filip, TV Barrandov, TV Prima, Parlamentn­í listy, Konvička et tutti quanti – jsou hlavně směšní. Ale to byli Klement Gottwald s Václavem Kopeckým dost dlouho také.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia