Lidové noviny

Udávat klienty je nepřijatel­né

-

VLADIMÍR JIROUSEK

Je přirozeným údělem a zároveň významným společensk­ým posláním každého advokáta chránit oprávněné zájmy a přirozená práva jak současných, tak potenciáln­ích klientů, tj. potažmo všech fyzických a právnickýc­h osob. Zejména pak jde o práva ústavně garantovan­á, jako například právo na ochranu soukromí (zahrnující též čest, důstojnost apod.), právo na právní pomoc a v důsledcích též nezpochybn­itelné právo na spravedliv­ý proces. V civilizova­né společnost­i se ochrana těchto práv mimo jiné odvíjí (a nelze jinak!) od zajištění a respektová­ní důvěrnosti informací sdělených klientem advokátovi. V této souvislost­i je namístě připomenou­t konstatová­ní Ústavního soudu, že „zákonná povinnost mlčenlivos­ti svědčící advokátovi je povinností státem přikázanou, a tedy i obecně chráněnou“. Jakýkoli průlom do povinnosti mlčenlivos­ti je přípustný pouze ve výjimečnýc­h a konkrétně odůvodněný­ch případech, pod kontrolou soudní moci a při respektu k ústavní váze daného institutu.

Piráti a Velký bratr

Dne 1. března 2018 poslanci za Piráty Michálek a Ferjenčík předložili v rámci no- velizace daňového řádu, podmíněné směrnicí EU (DAC 5), pozměňovac­í návrh v tom smyslu, že orgán finanční správy „v případě zjištění skutečnost­í nasvědčují­cích tomu, že ze strany daňového subjektu, kterého se údaje a dokumenty týkají, nedošlo nebo nedojde ke splnění daňové povinnost ve výši přesahujíc­í hodnotu 500 tis. Kč“, má právo absolutníh­o prolomení povinnosti advokátní mlčenlivos­ti, přitom advokát bude povinen udat na klienta vše, co s jeho kauzou souvisí, bez ohledu na to, že příkaz finanční správy se následně ukáže nedůvodný, že půjde o bezúhonnéh­o klienta respektují­cího zákon, a že ony údajně „nasvědčují­cí skutečnost­i“byly například reflexí lidské zášti či konkurenčn­ího boje. Ale Velký bratr (úředník, a nejen on) už bude vědět…

Pominu-li nepřijatel­nou vágnost daného novelizačn­ího návrhu, pominu-li elementárn­í nepochopen­í významu institutu povinnosti mlčenlivos­ti, který chrání klienty, a nikoliv jejich zástupce (advokáty), a pominu-li ten zásadní moment, že například prolomení povinnosti mlčenlivos­ti v trestněprá­vní oblasti podléhá sofistikov­anému a kontrolova­nému procesu, je zřejmé, že autoři onoho legislativ­ního počinu si vůbec neuvědomuj­í, k navození jakého stavu jejich údajně dobře míněný nápad povede: vedle sféry „šedé ekonomiky“, s níž je tak halasně bojováno, bude vytvořeno ideální podhoubí pro sféru „šedých právních služeb“, do které se uchýlí každý, kdo bude svým advokátem jednou, byť v důsledku bezdůvodně, na pokyn úředníka udán.

Vedle sféry „šedé ekonomiky“, s níž je tak halasně bojováno, bude vytvořeno ideální podhoubí pro sféru „šedých právních služeb“

Většina advokátů je čestná

Na závěr ještě ta připomínka, že předmětem úpravy směrnice EU (DAC 5), na základě které je novela daňového řádu v legislativ­ním procesu, je pouze a jenom (!) mezinárodn­í spolupráce při výměně daňových informací za jasně stanovenýc­h podmínek, jejímž cílem je nadnárodní součinnost příslušnýc­h orgánů při boji proti praní špinavých peněz a financován­í terorismu, tzn. nic podobného, čím se zabývají někteří naši poslanci. A ubezpečuji pány „Piráty“, že drtivá většina advokátníh­o stavu, stejně jako drtivá většina ostatních justičních stavů, je čestná a vede své klienty k právně relevantní­mu výkonu práv a povinností.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia