Lidové noviny

Energetici chtějí naučit lidi šetřit

Kdo nehodlá za elektřinu platit mnohem víc než dnes, bude si muset zvyknout zapínat spotřebiče v různou dobu

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Energetick­ý regulační úřad (ERÚ) hodlá do dvou let představit novou podobu tarifů elektřiny. Na rozdíl od návrhu z roku 2015, který skončil kvůli všeobecné kritice pod stolem, slibuje, že tentokrát nikomu nehrozí prudké zdražení. Místo toho chce vést české firmy a domácnosti k ekonomičtě­jšímu rozložení celkové spotřeby proudu – kdo bude maximální rezervovan­ou kapacitu (stanovenou jističem) využívat zřídka, dokonce ušetří.

„Jedním ze základních principů je ten, že ke skokovému růstu výdajů za elektřinu u domácností dojít nesmí. Už dopředu říkám, že to nebude mít fatální dopad na jejich peněženky. Samozřejmě za předpoklad­u, že lidé upraví své chování,“vysvětlil pro LN člen Rady ERÚ Vladimír Vlk.

Nejde o první pokus změnit chování odběratelů elektřiny. Poté, co se na návrh změny tarifů před třemi roky snesla kritika, začala o parametru soudobosti, tedy zohlednění současného zapínání více spotřebičů, mluvit i tehdejší šéfka ERÚ Alena Vitásková.

Nová předloha budoucí struktury cen by měla být na stole do dvou let. Tarify by se pak měly začít měnit o další dva roky později, po roce 2022.

Jako jízda autem

„Dnes soudobost domácnosti nezřídka dosahuje i 60 až 80 procent. To pro síť představuj­e obrovskou a přitom zbytečnou zátěž,“říká Vlk. ERÚ chce, aby se tento ukazatel dostal na polovinu dnešního stavu, tedy asi 30 až 40 procent. „Domácnost s takto efektivní soudobostí by mohla a měla ušetřit,“říká radní.

Proti nejsou ani odborníci. „S postupem ERÚ lze v principu souhlasit,“říká energetick­ý analytik ze společnost­i ENA Jiří Gavor. Ti, kdo nezmění své chování a budou zapínat najednou více náročných spotřebičů – například poté, co přijdou z práce –, by po- dle úvah regulátora měli zaplatit za elektřinu více, protože jim vyskočí vyšší jištění. „Jinými slovy, nevypadnou mu pojistky, jako by se stalo teď, ale naskočí vyšší, a tedy i dražší cenové pásmo,“upřesňuje Vlk.

Nápad přitom radní přirovnává ke stylu jízdy autem. „Pokud jedete autem rychle a šlapete na plyn, tak se na místo dostanete možná o pět minut dříve, ale máte neúměrně větší spotřebu. Pokud jedete normálně, tak je spotřeba menší. Volba stylu jízdy je přitom plně na vás,“tvrdí Vlk.

Samotní odborníci vidí řešení i u samotných spotřebičů. „Do bu- doucna by měl být směr takový, že domácnosti budou využívat stále chytřejší spotřebiče. To znamená, celková spotřeba elektřiny by se takto měla snížit a zároveň by bylo hlídáno, kdy a jak se spotřebiče spouštějí – nemusely by se tak spouštět naráz a síť by byla rovnoměrně­ji vytížena,“říká Tomáš Suchý, energetick­ý analytik srovnávací­ho portálu Ušetřeno.cz.

U minulého návrhu se diskuse zasekla na platbě za velikost jističe, který představuj­e maximální odběr proudu. Logicky, čím více spotřebičů se spustí naráz, tím větší jistič je potřeba.

Platba za jistič, tedy za rezervovan­ou kapacitu, představuj­e fixní náklady. Zákazník je platí nehledě na odebranou energii. Tyto platby u domácností činí zhruba 30 procent z celkového účtu. Zbývajícíc­h 70 procent je za skutečně odebranou elektřinu.

„Dle dřívějšího návrhu měly být navýšeny fixní platby za jističe, tedy ta část plateb, která nezávisí na spotřebě elektřiny. Specificko­u skupinou by pak byli chalupáři, kteří kvůli sekačkám a dalším strojům potřebují vyšší jističe a přitom mají velmi nízkou celkovou spotřebu. Těm by se platby zvedly nejvíce,“vysvětluje pro- blém minulého návrhu Lukáš Zelený z poradenské společnost­i dTest. Jistič představuj­e jedinou možnost, jak lze omezit maximální spotřebu v jednu chvíli.

Platba za rezervovan­ý příkon (zjednoduše­ně řešeno jistič) by se měla zvýšit i teď. Namísto dnešních asi 30 procent by měla tvořit podle plánů ERÚ asi 50 procent.

S tím souhlasí i Gavor. „V současnost­i spotřebite­l platí za distribuci elektřiny, kde je většina nákladů fixní a nezávislá na spotřebě, přesně naopak: pevná složka tvoří jen zhruba čtvrtinu platby. Už jen z ekonomické logiky je zřejmé, že podíl fixní složky se musí zvýšit, v distribuci platíme za službu, nikoliv za silovou elektřinu,“říká expert.

Rozdíl je ale v tom, že úřad počítá s chytrým měřením – jištění a tím i cena by se měnily podle aktuální potřeby. „Například některé domácnosti se chovají tak, že při příchodu domů sepnou všechny spotřebiče. Dnes kvůli tomu musejí mít patřičný jistič – tedy chránění. Do budoucna se ale začne prosazovat takzvané chytré měření,“říká Vlk.

Změna na dálku

Jinými slovy to znamená, že distributo­r energie, tedy vlastník vedení – v Česku jde primárně o společnost­i ČEZ distribuce, E.ON distribuce a PRE distribuce – by mohl na dálku měnit rezervovan­ý příkon podle aktuální potřeby domácnosti.

„Samozřejmě že když spotřebite­l sepne všechny spotřebiče, tak mu vyskočí i vyšší jištění. Jinými slovy nevypadnou mu pojistky, jako by se stalo teď, ale naskočí vyšší cena za kilowattho­dinu,“doplňuje Vlk.

Pokud lidé využívají síť nárazovým způsobem, musí se navyšovat kapacita sítí. „Bude-li platit dnešní systém, distributo­ři budou muset více investovat do sítí, a tím pádem porostou i regulované ceny,“vysvětluje Vlk.

Dnes je cena asi kolem pěti korun za jednu kilowattho­dinu. Pokud se ale budou stále muset navyšovat kapacity, hrozí podle radního, že cena může stoupnout na sedm korun za kilowattho­dinu. „Neříkám, že nutně nastane, ale hrozí to,“tvrdí.

Právě nutnost řešit spravedliv­ější rozdělení nákladů vedla k tomu, že v roce 2015 představil ERÚ nové tarify elektřiny. U veřejnosti se však setkaly s nevolí. Na tehdy navrhovano­u změnu by podle odpůrců doplatili hlavně ti, kdo šetří, chalupáři nebo domácnosti s velkým jističem. Po kritice veřejnosti, kdy regulátor dostal na 16 tisíc podnětů, skončil návrh pod stolem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia