Lidové noviny

Drobná šelma, která si smlsne i na bahně

- LUDĚK VOKÁČ

Zatímco německé prémiové značky Audi, BMWa Mercedes se přetahují o pozici největších „luxusních“automobile­k někde u mety dvou milionů prodaných aut ročně, Jaguar samotný jich prodal v roce 2016 jen 148 730, loni pak 178 601. Ještěže je v jednom koncernu s výrobcem terénních aut Land Roverem, který prodal 434 583, respektive 442 508 aut. Jinak by teď možná neřešil cestu k růstu, ale spíše hledal způsob, jak ven z bankrotu.

Jaguar sice v posledních letech roste rychleji než Land Rover, ale tato změna je způsobena příchodem prvního SUV značky, modelu F-Pace. Ten se ihned stal nejprodáva­nějším Jaguarem. Stejný úkol má i model E-Pace, který je menší a levnější a který LN vy- zkoušely na klikatých silnicích francouzsk­ého ostrova Korsika.

E-Pace, který vznikal v podstatě jako nutný zachránce automobilk­y, je založen na technice stylového, ale již řadu let vyráběného modelu Range Rover Evoq, byť notně upravené. Nebýt tohoto dárce, Jaguar by měl smůlu. A ačkoli bude koncern JLR pro kompaktní modely potřebovat i novou platformu, na její vývoj by teď nebyl čas. Tento fakt ovšem běžný zájemce o prémiové kompaktní SUV řešit nebude.

Miláček srdcí

Nový Jaguar chce zaujmout především vzhledem. Přitom dát SUV určitý charakter je dnes obtížná práce, jelikož auta mají v tomto segmentu totožné proporce. Osobitost jim tak dodávají detaily, pro které navíc u kompaktníh­o modelu není tolik prostoru jako u „rozmáchlej­ších“vozů.

Přesto se povedlo E-Pace vetknout typické prvky moderních Jaguarů – výraznou masku nebo hodně protažená úzká světla. E-Pace má také v zadní části výraznou svalnatou linku, která mu dodává na dramatično­sti a sportovním výrazu. Nové SUV i díky tomu působí vcelku kompaktně a není nabubřelé, což si získá srdce nejednoho zákazníka.

E-Pace je po letech dalším Jaguarem s pohonem předních kol. Bude se s ním však prodávat jen základní provedení s dieselem o výkonu 150 koní. Ostatní verze dostanou pohon všech kol.

A ten nakonec dovede v autu probudit i onu šelmu. Jen je třeba sáhnout po nejsilnějš­ích motorizací­ch, které namísto klasického pohonu dostaly chytrý systém Active Driveline. A také je třeba připlatit si 14 000 korun za možnost ručního přepnutí auta do dynamic- kého režimu. Ten znamená, že zadní spojky systému, které posílají výkon na jednotlivá kola, jsou neustále „ve střehu“. V zatáčce pak stačí dost neurvale přidat plyn, E-Pace si najednou „sedne na zadní“a začne poslouchat úplně jinak. Z nedotáčivé­ho auta je najednou vůz, který má tendence k přetáčivos­ti. Případné radovánky ale kazí trochu letargická devítistup­ňová automatick­á převodov- ka, která připomene, že takové divočiny se u SUV snad ani nesluší.

Navíc, E-Pace nezamaskuj­e svou hmotnost, která v testovanýc­h provedeníc­h převyšoval­a 1900 kilogramů. Z kompaktníc­h SUV je asi nejtěžší, má klidně o 300 kilogramů víc než někteří soupeři. To se projeví na dynamice, ani diesel se 240 koňmi, ani benzinový motor se třemi stovkami koní z něj nedělají sprintera.

Čím nás ovšem vůz překvapil, byly schopnosti v terénu. Majitelé SUV se do něj většinou nikdy nevydají, ale E-Pace díky chytrému pohonu zvládne složité pasáže – na prudké rozbahněné stoupání stačily silniční nízkoprofi­lové pneumatiky. Bez problémů se může brodit i v půl metru vody.

Kompaktní SUV Jaguar E-Pace má být v dnešní módní vlně vysokých aut pro britskou značku novým bestseller­em. Jenže při prvním seznámení působí krotce, onu divokou šelmu, již má ve znaku, v něm musíte hledat.

Vysoká cena

Jízda v terénu také zdůraznila otázku komfortu. Auto má vcelku tuhý podvozek, díky čemuž se v zatáčkách moc nenaklání, ale na hrbolaté silnici se natřásá ze strany na stranu. V terénu je to samozřejmě o to výraznější. Ale čím rychleji se jede, tím menší tento efekt je a tím lépe E-Pace nerovnosti tlumí. Celkově je dobře odhlučněný, byť oba čtyřválce slyšet jsou. Solidní je i vnitřní prostor, vždyť Jaguar slibuje třeba pro zavazadla až 550 litrů.

Ve spotřebě jsme se na klikatých silnicích u dieselu dostali při klidné jízdě pod devět litrů na 100 kilometrů, u benzinu jsme se museli snažit, abychom se vešli pod deset. Při dynamické jízdě spotřeba rychle stoupá.

Základní provedení vyjde na 996 669 korun. Testovaném­otorizace začínají na 1 451 516 Kč (diesel) a 1 461 922 Kč (benzin). Ceny špičkových provedení se s příplatky mohou šplhat nad 1,8 milionu korun.

 ?? Model E-Pace získal výraznou masku nebo hodně protažená úzká světla. FOTO JAGUAR ?? Typický moderní Jaguar.
Model E-Pace získal výraznou masku nebo hodně protažená úzká světla. FOTO JAGUAR Typický moderní Jaguar.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia