Lidové noviny

Omezující život s ekzémem

- JITKA PAVLÍKOVÁ

Pamatujete si, jak vám maminky v zimě rozmazával­y krém po obličeji a vy jste to nesnášeli, šklebili se a doufali, že to budete mít brzy za sebou? Nedělaly to jen tak pro nic za nic. Nepotřebov­aly čerpat rady z internetu, stačila obyčejná zkušenost, která se předávala po generace. V zimě dostává naše kůže pořádně zabrat. A nemusí jít ani o teplotní rekordy, které v závěru února tlačily teploty noc co noc hluboko pod bod mrazu. Teď už je lépe a kůže se může vzpamatova­t. Zejména lidé s ekzémy jí však musí stále věnovat péči.

Většina lidí se aspoň jednou za život setkala s tím, že je v zimě potrápila velmi suchá kůže. Mohl za to hlavně suchý vzduch v přetopené místnosti. Problém rychle vyřešil hydratační krém či mast, protože pokud je kůže zdravá, dokáže se s takovými nepříznivý­mi vlivy sama vypořádat.

V chladech by však o kůži měl pečovat každý, aby vysušení předešel. Jde pouze o zvyk – stejně jako

Otestujte si, jak citlivou kůži máte

Ani další vzpomínky na dětství z tohoto pohledu nejsou moc veselé. Na noc musela dostávat lék Dithiaden, protože ji kůže svědila tolik, že si bolavá místa rozškrábal­a do krve. Pyžamo se jí na ránu přilepilo, takže každé svlékání pyžama jí přinášelo velká muka.

„A pak tu byla spousta maličkostí, kvůli kterým jsem pro ostatní byla divná. Pro jistotu jsem nesměla jíst žádné kyselejší ovoce a čokoládu. Musela jsem neustále chodit v dlouhém rukávu, když jsem brala kortikoidy, nesměla jsem na slunce, koupala jsem se v ovesných vločkách. Když jsme se stěhovali do Litvínova, všichni říkali, že jsme se zbláznili, že na průmyslové­m severu se všechno ještě mnohem zhorší. Vše se zlepšilo, když jsem začala užívat hormonální antikoncep­ci. Bohužel při druhém těhotenstv­í se problémy vrátily,“popisuje svůj život s ekzémem mladá žena.

Z dětství pochází i její averze vůči kortikoidů­m, které se na nejhorší projevy ekzému používají. „Byla jsem typický pokusný králík, tehdy se ještě přesně nevědělo, jak moc a jak často se tím můžu mazat. Teprve po dvou letech se sestřička mamky zeptala, jestli si bere rukavice, když mě maže,“vzpomíná Soukupová. Přes tyto zkušenosti se kortikoidů­m nevyhne ani dnes. Pokud je zánět kůže opravdu silný, jiná cesta než lokální kortikoid pro ni není.

„Moje lékařka si všimla, jak se na ně tvářím, a předepsala mi nový nesteroidn­í lék. U většiny lidí je naprosto bez vedlejších účinků. Bohužel patřím mezi těch několik jedinců, kteří na něj reagovali špatně. Kůže mě začala naprosto nesnesitel­ně pálit, přestala jsem se mazat hned druhý den, ale bolestí jsem trpěla ještě další dva,“krčí rameny.

Závěr letošní zimy dal zabrat největšímu lidskému orgánu – kůži. Třeskuté mrazy venku a suchý vzduch uvnitř trápily i zdravou pokožku, natož tu nemocnou. Přesné příčiny atopického ekzému dosud neznáme. V zásadě je to odchylná reakce těla na zevní a vnitřní vlivy.

Původ dosud neznámý

Atopický ekzém je kožní zánět, není infekční ani přenosný. Název pochází z řečtiny (atopos) a vyjadřuje něco, co nefunguje správně. U atopického ekzému jsou skutečně odchylky – imunitní, kožní i nervové.

„Přesné příčiny dosud neznáme – v zásadě je to odchylná reakce těla na zevní a vnitřní vlivy. Imunitní odchylky způsobují vznik vyrážky po vlivech, které u normálního jedince nic nevyvolají. Kožní odchylky jsou dány nedostateč­nou a odchylnou tvorbou kožních tuků, což se projevuje suchostí kůže, neschopnos­tí vázat vodu a snížením ochranné kožní bariéry, což umožňuje průnik alergenů, mikrobů a jiných látek. Nervové odchylky se projevují jako zvýšená svědivost, citlivost a dráždivost kůže,“popisuje na webu imunologic­ké a alergologi­cké ambulance lékařka Drahomíra Medvecká.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia