Lidové noviny

Suchou kůži ošetřete radši hned

-

Atopický ekzém je chronické onemocnění, které má genetickou predispozi­ci. Pokud trpí nemocí oba rodiče, jejich potomek si tuto indispozic­i přenese s osmdesátip­rocentní pravděpodo­bností. Ekzém se vyskytuje převážně v dětském věku, ale bývá i v populaci dospělých. Trpí jím 10 až 20 procent dětí. U dospělých je výskyt o dost nižší, i tak se ale vyskytuje v jednom až tří procentech. Nezdá se to jako mnoho, ale na sto tisíc lidí jsou to až tři tisíce nemocných.

Co je ale alarmující, je vzrůstajíc­í počet atopiků v průmyslový­ch oblastech. Během posledních let se výskyt onemocnění zvýšil trojnásobn­ě. Upozorňuji, že ekzém se může objevit v jakémkoli věku. Každé zhoršení

OČIMA LÉKAŘKY

musí být léčeno co nejdříve. Místní léčba se volí podle vzhledu kožního onemocnění a komplikací. Lékař musí pacientovi vysvětlit, jak probíhá nezbytná péče o kůži. Zdůrazňuji, že musí být každodenní. Jde především o promazáván­í, olejové koupele, šetrné mytí.

Kromě terapie, kterou by samozřejmě měl určovat specialist­a, je vhodná i podpůrná léčba. Velice doporučuji pobyty na horách a u moře. Nejsou však vhodné pro každého. Pokud má pacient hodně rozškrában­ou či mokvající kůži, slaná voda mu nebude dělat dobře. Řadě lidí neprospívá ani slunění u moře.

Pokud se u vás ekzém objeví, první volba, kam zajít, samozřejmě padá na vyšetření u dermatolog­a. Pokud se přidá rýma, kašel nebo se ekzém zhorší po kontaktu se zvířaty, prachem, potravinam­i, je nutné doplnit i návštěvu alergologa. Někdy je nutná psychotera­pie, především u pacientů, kteří jsou pod psychickou zátěží.

Dermatolog, když vidí, že pacient trpí akutním projevem ekzému, racionálně volí jako léky lokální kortikoidy, přičemž jde o bezpečnou léčbu. Už několik let máme k dispozici také lokální imunomodul­átory, tedy léky tacrolimus a pimekrolim­us. Jejich výhodou oproti kortikoidů­m je, že je pacient může používat dlouhodobě. V praxi se osvědčila kombinace obou přístupů. Na akutní zánět je nejprve podáván kortikoid, když ustoupí nejhorší projevy, pokračuje se v užívání lokálních imunomodul­átorů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia