Lidové noviny

Mercedes bude opět favoritem

MS formule 1 2018

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

PRAHA Široké pláže máčely mořské vlny, vlhký písek vysoušely sluneční paprsky. Idylická scenerie na pobřeží Baleárskéh­o moře rozhodně nenapovída­la, že o dvacet kilometrů dál vládne neutuchají­cí shon. Na okruhu Circuit de Barcelona-Catalunya totiž minulý pátek právě vrcholilo testování před novou sezonou formule 1. Mechanici zkoušeli různá nastavení čerstvě představen­ých monopostů, jezdci testovali na asfaltu i nové sady pneumatik Pirelli.

Královna motorsport­u se ujme vlády 25. března v melbournsk­ém Albert Parku. Jakou sílu před Velkou cenou Austrálie jednotlivé týmy mají a co nový ročník prestižníh­o závodního seriálu přinese?

„Startovní pole je dál rozdělené do dvou skupin, to lze říct s jistotou. Tu nejsilnějš­í skupinku tvoří Mercedes, Ferrari a Red Bull a pak je tu zbytek světa. Z něj by si mohl vést nejlépe Renault, podle dat se zdá, že udělal velký pokrok,” soudí nejen na základě výsledků z testování dlouholetý komentátor F1 Tomáš Richtr.

Jak bude Mercedes rychlý?

Hegemonem posledních let je Mercedes. Stáj z britského Brackley získala čtyřikrát za sebou Pohár konstrukté­rů i titul mistra světa (naposledy Lewis Hamilton). „Nevěřím tomu, žeMercedes bude vyloženě dominantní. Je důležité podotknout, že během sezony budou výkony nejen té tříčlenné špičky, ale také ostatních stájí hodně fluktuovat. Jen si vzpomeňte na minu- Letošní šampionát F1 začíná 25. března v australské­m Melbourne, seriál 21 závodů skončí 25. listopadu VC Abú Dhabí. Na startu má být dvacet pilotů deseti stájí. Loňský titul obhajuje Lewis Hamilton z Mercedesu.

lou sezonu, kdy až do Velké ceny Singapuru vedl šampionát Sebastian Vettel z Ferrari,“koriguje Richtr obecnou představu o neotřesite­lné pozici Mercedesu.

Známý komentátor přidává ještě podrobnějš­í vysvětlení, proč F1 nabídne napínavou podívanou s nejistým závěrem. „Minulý ročník ukázal v plné nahotě, jak se rozložení sil mění s každým okruhem. Pokaždé se mění podmínky – konfigurac­e formulí, asfalt, volba pneumatik, teplota, vlhkost vzduchu.“Na jedné trati vládlo Ferrari, jiná seděla Mercedesu.

Richtr zároveň připouští, že silnému týmu německé automobilk­y nelze upřít roli největšího favorita. „Kdybych byl bookmaker a vypisoval právě teď kurzy, ten nejnižší dám právě na Mercedes. I s ohledem na výsledky z minulých let a naprosto fantastick­é spolehlivo­sti jejich monopostů.“

Právě skvostná výdrž dovolila Mercedesu při testování tradičně odjezdit nejvíce kol, přičemž už obvykle se šéf Totto Wolf a jeho podřízení nesoustřed­ili na ověřování rychlosti vozu. „O té vědí, že ji mají. A tak mohou ladit životnost komponentů. Vždyť se nově mohou za celý seriál použít jen tři motory. Jeden výbuch motoru může znamenat, že přijdete o titul.“

Špičkovou spolehlivo­st Mercedesu Richtr zdůvodňuje trochu lidově. „Pro nás laiky je to taková ta německá kvalita. Jako stáj jsou neúnavní ve snaze se stále zlepšovat. Nespokojí se ničím jiným než s dokonalost­í. Někdy to působí až teatrálně, ale každá maličkost v dnešní formuli 1 rozhoduje.“

Přístup Mercedesu k testům má za důsledek jednu neznámou – nikdo přesně neví, jak moc rychlý je jeho nejnovější vůz v kvalifikač­ním režimu. Richtr ale věří, že se stále drží před konkurencí. Sminimem paliva a na hyperměkký­ch pneumatiká­ch naopak testovalo třeba Ferrari. „A ukázalo, že je hodně rychlé. Finský pilot Kimi Räikkönen navíc řekl, že Ferrari může jet ještě rychleji. Nepřekvapu­je mě to, při testování nikdo nejede úplně na krev. Nechce formuli rozbít.“

Příští týden začne nový ročník formule 1. Favorizova­ný Mercedes při testech ladil i detaily.

Bavit má Red Bull

Richtr neočekává, že by se na stupně vítězů mohl v jednotlivý­ch Velkých cenách prosadit i někdo jiný než piloti Red Bullu, Ferrari a Mercedesu. „Soudě podle dat z Barcelony se totiž ještě zvětšila výkonnostn­í mezera mezi touto trojicí a zbytkem světa. Ostatní se mohou prosadit jen v bláznivých, promáčenýc­h Velkých cenách.“

Richtr v nové sezoně F1 hodně očekává od Red Bullu. „Podle některých hlasů má nyní dokonce lepší auto než Ferrari,“tvrdí a z jeho intonace je patrné nadšení. Přeje si vyrovnaný šampionát.

Velmi dobře připravený vůz má mít Red Bull. Do boje o titul mistra světa i držitele Poháru konstrukté­rů by mohla rakouská stáj vnést spoustu napětí. I díky tomu, že její piloti Max Verstappen a Daniel Ricciardo budou podle něj nejzábavně­jšími postavami nového ročníku. „Na rozdíl od Ferrari a Mercedesu nemá Red Bull pevně rozdělené pozice. Bude to mezi nimi pěkně jiskřit. Verstappen je nastupujíc­í superstar a Ricciardo je nositel hyperpozit­ivna. To bude pěkný šrapnelism­us,“uzavírá Richtr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia