Lidové noviny

Lesk je často také bída

- ADAM JUNEK

Před týdnem si vychutnal (až do dna) svou druhou prezidents­kou inauguraci Miloš Zeman. A byla to zas jednou příležitos­t pro různé módní policie si zaplesat a „zaflusat“. Když to shrneme: první dáma to plus minus dala, dcera Kateřina o prsa taky (až na ta cingrlátka na kozačkách a trochu laciné zpracování hořčičně žlutých šatů), Alex Mynářová na nepatřičné­m místě trochu nepatřičně prsa odhalila, bývalé první dámy udržely aristokrat­ický standard a sám staronový prezident zvolil lepší kravatu než posledně, byť příliš urputně sladěnou s outfitem ženy Ivany, zato oblek neprošel.

ČEKSTAJL

Ne že by prezidento­vi neseděl, i když jeho tendence vybírat si volnější střihy vytváří dojem jakési plandavost­i. To, co bylo na pováženou, byl lesk.

Když se oblek (nebo oblečení obecně) leskne, má to dva důvody. Za prvé je to lesk záměrný, daný materiálem nebo zpracování­m. Lesklý je satén nebo šikmo střižené hedvábí a řada dalších materiálů, plus samozřejmě lesklé jsou třeba róby z pajetek a tak dále.

Známá stvořitelk­a blogu Módní peklo Ada s oblibou říkala, že z takového oblečení PES (tedy polyester) štěká na sto honů

Říká se sice „dodat lesku“, že ta nesouvisí přímo s vkusem, ale dejme tomu nevhodným výběrem materiálu. Lesk oblečení totiž propůjčuje nadměrný podíl syntetický­ch látek. Neboli když je to hodně polyestero­vé, pod paprsky slunce či reflektorů se to rozzáří. Známá stvořitelk­a blogu Módní peklo Ada s oblibou říkala, že z takového oblečení PES (tedy polyester) štěká na sto honů.

Nic proti vymoženost­em moderní doby, kterými umělé materiály jsou. Ale pomněte přitom na reklamu na jeden z pracích prostředků, který se pyšní tím, jak udrží svěžest právě moderních materiálů. Tím jen nepřímo říká krutou pravdu. Že umělotiny velmi rychle začnou zavánět, protože tak zvaně nedýchají, a tudíž se nositel potí. Jistě proti tomu stojí výhody ceny a třeba nemačkavos­ti, ale upřímně ty to nevyváží.

A jen na okraj, to s tím leskem platí i u pánských košil (vzor rybí kosti na bílých košilích, který také efekt lesku přináší nechme stranou). Zanechme je v době disca. Pableskují­cí košile prostě eleganci nenahrává. Ta totiž svádí k tomu ještě přidat silný řetěz na krk a zeptat se „nechceš bony?“.

Autor je redaktorem Seznam TV

 ?? Ale obleků při slavnostní­ch příležitos­tech, jakou je inaugurace prezidenta, se to vážně netýká. Ty mají být matné. FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ??
Ale obleků při slavnostní­ch příležitos­tech, jakou je inaugurace prezidenta, se to vážně netýká. Ty mají být matné. FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia