Lidové noviny

Za uloudané hodiny může spor o Kosovo

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Přistihli jste se nedávno, že spíláte svému elektrické­mu budíku nebo hodinám na mikrovlnné troubě, že se nějak podivně loudají oproti svým náramkovým příbuzným a jdete kvůli nim pozdě?

Pak vězte, že v tom všechny ty nebohé stroje byly tak trochu nevinně. Napříč pětadvacít­kou evropských zemí se od poloviny ledna začalo množství elektrický­ch přístrojů s ukazateli času hromadně zpožďovat. Některé až takřka o šest minut. Příčinu neobvykléh­o zpomalován­í je třeba hledat na lince mezi Prištinou a Bělehradem. Daleko za hranice Balkánu se totiž zas pro jednou přelil letitý spor mezi Srbskem a jeho někdejší provincií, Kosovem, která před deseti lety vyhlásila nezávislos­t.

Od Španělska po Turecko pojí téměř celou kontinentá­lní Evropu synchroniz­ovaná frekvence elektrické sítě. S chladným lednovým počasím ale Kosovo nestačilo vyrábět dostatek elektřiny, aby pokrylo vlastní spotřebu. Podle asociace sdružu-

ORBIS UNUS

jící provozovat­ele evropských sítí měly právě v tu chvíli zasáhnout srbské úřady. Koneckonců, Bělehrad ani deset let poté nezávislos­t vyhlášenou Prištinou neuznává a Kosovo považuje za integrální součást srbského území. Podle asociace zahájení dodávek Bělehradu dokonce ukládají zákony, aby panevropsk­á síť zůstala stabilní. To se ovšem nestalo.

Odvěká animozita mezi Bělehradem a Prištinou se pro běžného evropského spotřebite­le odrazila zprvu nenápadně. Tak, že frekvence elektrické sítě najednou začala o něco málo kolísat. Pokles frekvence z obvyklých 50 hertzů se ale v řádu týdnů „nasčítal“a projevil se i zpomalením hodin přístrojů, jako jsou trouby, lednice či budíky.

Krize, jakou evropská rozvodná síť doteď nezažila, je podle všeho už zažehnána. Tento týden by se měla frekvence vracet k normálu. Důvod je prozaický: do Kosova dorazilo lepší počasí a klesla spotřeba elektřiny. Inu, na počasí jsou někdy krátcí i všichni politici. Nám ostatním ale nezbude nic jiného, než abychom si uloudané hodiny na přístrojíc­h ručně přenastavi­li.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia