Lidové noviny

Hradní trio pátrá v Číně

Po stopě nezvěstnéh­o šéfa CEFC Jie Ťien-minga se vydali prezidentů­v kancléř, poradce a hlavní architekt česko-čínské družby

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Jsou to už dva týdny, co zpráva o zadržení šéfa investiční skupiny CEFC Jie Ťien-minga z popudu čínského prezidenta vyvolala paniku mezi českými podnikatel­i a politiky, kteří se rozhodli podat si ruku s čínským kapitálem.

Z komunistic­ké říše středu informace prosakují ztuha a nikdo z tuzemských aktérů stále netuší, co se vlastně děje, co s CEFC bude a kam se Jie poděl. Zavolat mu není jak, nikdo na něj nemá telefon, a tak se musela na dalekou cestu vypravit trojčlenná jednot- ka amatérskýc­h detektivů. V úterý do Číny odletěli hradní kancléř Vratislav Mynář, ekonomický poradce prezidenta Martin Nejedlý a Jaroslav Tvrdík, šéf fotbalové Slavie a současně muž, na jehož doporučení se Jie stal čestným poradcem Miloše Zemana.

Informaci jako první přinesl server Neovlivni.cz a posléze ji potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Pražský hrad vyslal do Číny ověřit informace o zadržení šéfa CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-minga kancléře Mynáře a dalšího poradce Nejedlého,“uvedl.

Podle informací LN si Tvrdík cestu plánoval už v neděli, ovšem původně nepočítal, že se k němu do pátrací čety přidají i dva Zemanovi spojenci. Mají misi dodat poli- tickou váhu a vystupovat coby vyslanci hlavy státu. Mluvčí CEFC Group Europe Company Pavel Bednář nechtěl na dotaz o cestě Tvrdíka do Číny reagovat.

Představit­elům evropské pobočky čínské investiční skupiny, která sídlí v Praze, se dostalo z Číny ujištění, že Jie není zadržen a pohybuje se na svobodě. Tvrzení však nedoprováz­el žádný důkaz v podobě rozhovoru či fotografie.

Všichni teď potřebují zjistit, jestli komunistic­ké vedení Číny už CEFC za její masivní předlužení potrestalo dost tím, žemajetkov­ě vstoupilo do její energetick­é části, anebo jestli bude hůř a dojde na vyhlášení ústupu z Evropy. V Česku CEFC koupila budovy, Slavii nebo pivovar.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia