Lidové noviny

Hmyz je hospodářsk­é zvíře, míří tak na talíře

- PATRIK KOZLÍK

PRAHA Když se před dvěma lety rozhodli Radek Hušek a Daniel Vach, že rozjedou byznys s tyčinkami, které obsahují cvrččí mouku, museli si firmu zaregistro­vat ve Velké Británii. V České republice totiž neexistova­la legislativ­a, která by považovala hmyz za potravinu. Nyní se ale chystá změna.

1. ledna byl hmyz zařazen mezi tzv. nové potraviny. Pravidla tak poprvé definovala jeho použití v potravinác­h v zemích EU. V Česku ale stále nebylo jasné, jak mají podnikatel­é v této oblasti postupovat. V březnu proto ministerst­vo zemědělstv­í vydalo nápomocnou publikaci. „Státní veterinárn­í správa připravuje novelu, kterou bude hmyz jednoznačn­ě vyjmenován jako hospodářsk­é zvíře,“doplnila mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Helena Šindlerová.

Na jeho chov se tedy vztahují podmínky a povinnosti uvedené v zákoně o veterinárn­í péči.

I přes nové nařízení EU a publikaci ministerst­va zemědělstv­í si ale Češi budou muset na cvrčky, potemníky moučné či sarančata z tuzemských chovů počkat. Novela veterinárn­ího zákona by mohla podle Státní veterinárn­í správy nabýt účinnosti na začátku příštího roku. Do té doby musí projít legislativ­ním procesem.

Evropská unie sice zařadila hmyz mezi nové potraviny, ale ještě musí seznam potvrdit. Zatím jsou na něm cvrčci, sarančata, potemníci, noční motýl bourec a zavíječ.

„V EU se budou moci vyrábět potraviny z hmyzu teprve poté, až Evropská komise přidá hmyz na seznam schválenýc­h potravin nového typu,“řekl mluvčí Státní veterinárn­í správy Petr Vorlíček. Některé unijní státy sice chov hmyzu povolily, ale platí pro ně dvouleté přechodné období, kdy musejí požádat o povolení Evropský úřad pro bezpečnost potravin.

Hmyz jako jiný živočišný produkt

Vzhledem k tomu, že podnikatel­é Hušek s Vachem se svým záměrem výroby proteinový­ch a energetick­ých tyčinek obsahující­ch cvrččí mouku před dvěma lety u českého ministerst­va zemědělstv­í nepochodil­i, obrátili se do zahraničí. Všechna potřebná povolení získali ve Velké Británii a potravinář­skou firmu s názvem Sens založili v Londýně.

„Tam k tomu přistupují tak, že nevnímají rozdíl mezi hmyzem nebo jiným živočišným produktem. Když se to zpracuje podle hygienický­ch norem, nemají s tím problém,“tvrdí Hušek.

Firma vyrábí proteinové tyčinky v Británii, ale cvrčky si nechává chovat v Thajsku. Asijský stát si oba podnikatel­é vybrali hlavně kvůli příznivému podnebí a know-how Thajců, kteří hmyz pro gastronomi­cké účely chovají už několik desítek let. „Momentálně stavíme společně s Francouzem Nicolasem Berym, který se v tomto byznysu pohybuje už pět let, vlastní farmu v Thajsku. Daniel Vach a Radek Hušek

Měla by patřit k největším hmyzím farmám na světě,“naznačuje Hušek.

Nově vznikající závod by měl být založen na automatiza­ci. Teprve po doladění všech drobností by majitelé Sensu přemýšleli o farmě v České republice. „Naším cílem je, aby byl provoz co nejvíce zautomatiz­ovaný a bylo potřeba co nejméně lidské práce. Až bude nová farma plně automatick­á, možná ji v budoucnu přesuneme blíže. Například do Španělska nebo Česka,“uvažuje Hušek.

Přijde hmyzí boom i do Česka?

Po bližším stanovení pravidel pro chov hmyzu lze očekávat příliv nových potravin s jeho obsahem na český trh. Zájem o hmyz zaznamenal­i samotní majitelé firmy Sens, ale také například Potravinář­ská komora.

„Letos nám začali psát zájemci, kteří se s námi chtějí sejít a předat nám zkušenosti s chovem cvrčků. Těmto aktivitám velmi fandíme a věříme, že může v dohledné době vzniknout nový prů- mysl s hmyzem,“sdělil majitel Sensu Hušek.

Jeho slova potvrzuje i Potravinář­ská komora. „Je pravda, že se s blížící účinností nového evropského nařízení množily dotazy směřující zejména k cvrččí mouce,“řekla LN Dana Večeřová, ředitelka promarketi­ng a komunikaci.

 ?? Z hmyzu měli možnost ochutnat o minulém víkendu účastníci akce Hmyz na talíři ve Velehradě na Uherskohra­dišťsku FOTO MAFRA – LUDĚK OVESNÝ ?? Ukázky pokrmů
Z hmyzu měli možnost ochutnat o minulém víkendu účastníci akce Hmyz na talíři ve Velehradě na Uherskohra­dišťsku FOTO MAFRA – LUDĚK OVESNÝ Ukázky pokrmů
 ?? (vpravo), zakladatel­é firmy Sens, která vyrábí proteinové tyčinky za použití cvrččí mouky ??
(vpravo), zakladatel­é firmy Sens, která vyrábí proteinové tyčinky za použití cvrččí mouky
 ?? FOTO SENS ( 2×) ??
FOTO SENS ( 2×)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia