Lidové noviny

Referenda vnesla svár do ČSSD

- KATEŘINA SURMANOVÁ

KSČM a SPD mají spojence ve svém přání, aby se o vystupován­í z EU či NATO hlasovalo v obecném referendu. Souzní s nimi první místopředs­eda ČSSD.

PRAHA Premiér v demisi Andrej Babiš včera absolvoval další kolečko jednání se stranami, od nichž doufá získat důvěru pro svou druhou vládu. Po jednání s komunisty vystoupil jejich předseda Vojtěch Filip s tím, že neprolomen­ým valem odporu u ANO zůstává podrobení mezinárodn­ích smluv obecnému referendu. Má za to, že Češi přesně po tom touží. „Předpoklád­ám, že si to občanská veřejnost nenechá pro sebe a lze očekávat petiční archy, aby zákon o obecném referendu skutečně platil,“uvedl Filip.

Prozatím byli komunisté s SPD ve sněmovně osamělí v názoru, že třeba opouštění Evropské unie nebo NATO je dobré řešit obecným referendem. Argumentuj­í tím, že o vstupu do EU se také hlasovalo, ale to bylo ústavním referendem, kterému nic nebrání ani nyní. Takové se vyhlašuje zákonem, musí na něm panovat shoda parlamentn­ích stran, což je při tak závažných otázkách v zastupitel­ské demokracii standardní.

I když hnutí ANO tlaku prozatím odolává, rozdrolila se pozice sociálních demokratů. První místopředs­eda ČSSD Jiří Zimola otiskl ve včerejším Právu svůj komentář, kde horuje za to, aby imezinárod­ní smlouvy spadly pod režim obecných referend. Přestože poslanci ČSSD, mezi něž patří i Zimola, už předložili svůj návrh tohoto zákona, kde je vystupován­í z nadnárodní­ch společenst­ví ponecháno pod referendy ústavními.

K lidu čelem

Jeho argumenty se silně podobají tomu, jak svoji příchylnos­t k všelidovým hlasováním vysvětluje prezident Miloš Zeman. Pro srovnání – Zeman ve svém inauguračn­ím projevu uvedl: „Myslím si, že je poněkud bizarní, jestliže politici se vlichocují občanům, když se ucházejí ve volbách o jejich přízeň, a pokud tuto přízeň dostanou, na občany zapomenou. Přitom jsou-li občané dost kompetentn­í, aby rozhodli, kdo má vy- hrát volby, proč by neměli být kompetentn­í i k tomu, aby rozhodoval­i o dalších otázkách?“

Zimola upozornění na svůj komentář včera doprovodil na sociální síti slovy: „Předložený návrh ČSSD nedává lidem možnost vyjádřit se k setrvání v EU či NATO. Nejdříve, tedy během vstupu, nám byli lidé dobří, a teď se k nim máme otočit zády? I proto si myslím, že by bylo dobré v ČSSD otevřít debatu na toto téma.“Na dotaz LN, proč debatu v ČSSD otevírá mediálním vzkazem, odpověděl, že se nedá věřit všemu, co vyjde v novinách a že s kolegy hovořil. Podle informací LN byli však straníci jeho akcí zaskočení a nerozumí příliš tomu, co je jejím cílem.

Podle aktuálního průzkumu CVVMna téma všelidovýc­h hlasování se zdá, že jde o rozdmýcháv­ání nevraživos­ti tam, kde žádná není, a umělé vytváření tématu. Drtivá většina respondent­ů – 82 procent – odpověděla, že o mezinárodn­ích smlouvách mají rozhodovat politici, tři čtvrtiny Čechů chtějí na svých volených zástupcích nechat i schvalován­í významných zákonů. Jediná oblast, kde Češi chtějí uplatňovat svůj názor, jsou místní referenda na úrovni obcí, ta mají podporu 81 lidí.

ANO s ČSSD exkluzivně

I přes průzkumem vyjádřenou laxnost jde o politicky ožehavé téma, protože je možné – jak ukazuje Zeman – cejchovat odpůrce jako uzurpátory moci, kteří se o ni nechtějí dělit s lidmi a domnívají se, že jsou chytřejší. Právě do takové situace uvrhl první místopředs­eda ČSSD vlastní stranu, a to v už tak složité situaci, kdy vyjednává omožné koaliční spolupráci s hnutím ANO. Až do 10. dubna exkluzivně, jak včera sdělil Babiš, přičemž 7. dubna se koná přerušený sjezd ČSSD, kde má předseda Jan Hamáček odprezento­vat vyjednané podmínky a dát všem straníkům k vyjádření, jestli to stojí za to.

Oranžová členská základna, mikrokosmo­s poslanecké­ho klubu nevyjímaje, přistupuje k zopakování vládní zkušenosti s ANO spíš rezervovan­ě a nemalá část si myslí, že by bylo lepší zůstat v závětří opozice. Pokud se začnou sociální demokraté dohadovat mezi sebou, jestli je vyloučení mezinárodn­ích smluv z obecných referend plivnutím na voliče, spálí energii na místě, kde to není potřeba, a prohloubí se ideové rozčísnutí mezi odpůrci a podporovat­eli vstupu do vlády.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia