Lidové noviny

Volit ještě nemůžu, názor ale mám

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA „Nám studentům není budoucnost naší země lhostejná. Sešli jsme se, abychom vyjádřili nesouhlas s tím, jak v současnost­i vypadá nejvyšší česká politická scéna a politici ignorují základní hodnoty a principy,“předčítá zhruba dvěma stovkám spolužáků z pražského gymnázia Na Zatlance předseda studentské­ho parlamentu Jan Hanousek. Ti jeho slova doprovází potleskem.

Před školu gymnazisté vyšli krátce před dvanáctou hodinou, aby se připojili k celorepubl­ikově svolané stávce studentů s názvem #VyjdiVen.

„Vláda v demisi je u moci téměř neomezeně, prezident otevřeně útočí na svobodná média a člověk, který úmyslně bil studenty, se málem stal členem a přímo vedoucím bezpečnost­ních složek,“předčítá Hanousek dál.

Jména premiéra v demisi Andreje Babiše, prezidenta Miloše Zemana a komunistic­kého poslance Zdeňka Ondráčka zněla včera celou republikou. Ostatně Ondráčkovo zvolení do čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnost­ních sborů odstartova­lo před několika týdny v tuzemsku vlnu demonstrac­í a protestů. Ondráček, i když podle svých slov ne kvůli nevoli občanů, na tento post již rezignoval.

Nyní o sobě dali vědět studenti středních a vysokých škol ve vět- šině velkých měst Česka, byly jich podle odhadů tisíce. Jen ohlášených škol byly tři stovky. Někde se přidali i pedagogové.

Akci #VyjdiVen svolali přes Facebook studenti Divadelní fakulty Akademie múzických umění (DAMU). Reagovali na inauguračn­í projev prezidenta­Miloše Zemana, ve kterém mimo jiné kritizoval některá média.

Z ústavy trhací kalendář

Jedním z organizáto­rů byl jednatřice­tiletý Luboš Louženský, který dokončuje studium divadelní produkce. „Spolu s dalšími už nám opravdu vadí, že lež je více než pravda, pomluva více než čestné slovo a z ústavních zvyk- lostí i společensk­ých norem se dělá trhací kalendář,“avizoval ještě před stávkou.

Studenti nechtějí, aby byl premiérem trestně stíhaný člověk a aby vláda v demisi přijímala důležitá rozhodnutí.

Původně zamýšlený půlhodinov­ý protest se na řadě míst protáhl. Někde studenti kromě proslovů obkreslova­li na chodník svá chodidla, aby bylo vidět, kolik se jich sešlo. Na gymnáziu Na Zatlance zpívali sborově píseň Marty Kubišové Modlitba pro Martu, která je symbolem revolučníh­o roku 1989. Na konci setkání došlo i na českou hymnu.

Okolo tisícovky protestují­cích se sešlo v Brně na náměstí Svobo- dy. „Pojďme bránit své ideály, nikdo jiný to za nás neudělá,“vyzval Tomáš Krajíček z Mendelovy univerzity.

V Pardubicíc­h se stávka uskutečnil­a u lavičky Václava Havla v areálu tamní univerzity. Zúčastnily se jí přibližně dvě stovky studentů a pedagogů. Dorazila i chartistka Jarmila Stibicová.

Protestova­t v celém Česku přišli i ti, kdo ještě nemají volební právo. Člen Národního parlamentu dětí a mládeže gymnazista Adrian Drozdek upozornil, že středoškol­áci sice ještě nemají většinou volební právo, tolik zkušeností ani titulů jako dospělí, jejich pohled ale může být přínosný. „Musíme zůstat bystří, hlasití a ostražití,“řekl Drozdek.

Jeho slova potvrzuje i pražská gymnazistk­a Markéta: „Jsem v prvním ročníku, je mi 15. Byla jsem již protestova­t v tomto týdnu i na Václavském náměstí. Nechci, aby prezident naší země měl tak úzké vazby na Rusko.“

Cesta až na Hrad

Několik set pražských studentů se po skončení stávky vydalo na Pražský hrad. Na jejich transparen­tech stálo „Bureše do koše“či „Putinova děvka“. U bezpečnost­ních kontrol se vytvořily dlouhé fronty, které většinu odradily.

V pondělí organizáto­ři předají výzvu s podpisy studentů senátorům a Kanceláři prezidenta republiky.

 ?? Zpívá studentka gymnázia Na Zatlance FOTO RICHARD CORTÉS ?? Ať mír dál zůstává...
Zpívá studentka gymnázia Na Zatlance FOTO RICHARD CORTÉS Ať mír dál zůstává...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia