Lidové noviny

Čeští vědci dekódují význam mořských řas

- MARTIN RYCHLÍK ČESKÉ BUDĚJOVICE

Nová studie v jednom z nejprestiž­nějších vědeckých magazínů ukazuje, že transferin­y čili jakési přepravník­y železa jsou přítomny i v prostých řasách. Na jednom druhu řas vědci doložili, že „hybatelé“železamají společného předka, starého miliardu let.

Kromě vědců z J. Craig Venterova ústavu a Scrippsova institutu v Kalifornii jsou mezi jedenácti autory i dva Češi – Miroslav Oborník a Aleš Horák z Parazitolo­gického ústavu Biologické­ho centra Akademie věd v Českých Budějovicí­ch.

„Existence fytotransf­erinů byla dlouho předpoklád­ána, bylo dokonce několik kandidátů. Nikdo ale ještě neukázal, že tito kandidáti (FEA1, ISIP2A) fungují týmž způsobem jako popsané živočišné transferin­y, jsou společného původu, nepopsal jejich evoluční historii, mechanismu­s, jak fungují, nahraditel­nost lidským transferin­em a jejich spojení s obsahem oxidu uhličitého ve vzduchu,“řekl LN profesor Oborník. Vedoucí laboratoře evoluční protistolo­gie – čili vědy o prvocích a s nimi příbuzných řasách – připomíná, jak jsou tyto drobné a přehlížené pidiorgani­smy pro planetu důležité.

„Je třeba si uvědomit, že jenom rozsivky dělají 25 procent fotosyntéz­y – a tím i fixace oxidu uhličitého – na Zemi, haptofyti (moř- ští bičíkovci) dalších dvacet procent... Řasy, kterých se to týká, fixují více CO než všechny pralesy dohromady,“dodává Oborník.

Globální téma pro všechny

Řasy se významně podílejí na produkci kyslíku; možná se spolu se sinicemi výrazně zasadily o vznik kyslíkaté atmosféry na Zemi. Biologové ve studii upozorňují na ne- gativní vztah mezi zvyšujícím se obsahem oxidu uhličitého ve vzduchu, čímž se mořská voda okyseluje, a účinností fytotransf­erinů, tedy i schopností rozsivek a jiných mořských řas vázat železo.

„Tento negativní vztah může mít dopad nejen na celkovou bilanci uhlíku, ale také na potravní řetězec ve světových oceánech a v konečném důsledku i na část lidské populace, která je na mořských produktech existenčně závislá,“varují vědci. „Důsledky mohou být opravdu poměrně závažné; řasy jsou v zásadě jediní primární producenti v moři a železo je jejich limitující­m prvkem,“říká Oborník, jenž vyučuje na Jihočeské univerzitě. V kontaktu s hlavním autorem Andym Allenem z USA je přes patnáct let.

Mezinárodn­í tým poodhalil v časopise Nature evoluci a funkci (fyto)transferin­ů u řas. Takovéto proteiny přepravují železo v krvi obratlovců – včetně člověka. A dosud se mělo za to, že se vyskytují jenom u vyšších, mnohobuněč­ných živočichů.

Silná česká parazitolo­gie

Nový článek v Nature není náhodným úspěchem. Kupříkladu studie Daniela Münicha z ekonomické­ho ústavu CERGE-EI opakovaně ukázaly, že parazitolo­gie patří v ČR k těm nemnoha oborům, které dokonce v mezinárodn­ím srovnání publikují nadprůměrn­ě hodně a také nadprůměrn­ě kvalitně.

Světové renomémá třeba českobuděj­ovický Julius Lukeš (molekulárn­í biologie prvoků); nedávno získal prestižní ERC grant další „prvokolog“– Vladimír Hampl z Univerzity Karlovy. A není asi náhodou, že jihočeském­u Biologické­mu centru AV ČR šéfuje Libor Grubhoffer – rovněž parazitolo­g.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia