Lidové noviny

Nupharo Park: kontrola selhala

- JAN HORÁK

LIBOUCHEC/PRAHA Bývalá náměstkyně jihlavskéh­o primátora Jana Mayerová je jednou z jedenácti obviněných v kauze údajně podvodně získané dotace pro Farmu Čapí hnízdo, kde je nejvýše postaveným podezřelým premiér v demisi Andrej Babiš. I jeho policie stíhá. LN nyní narazily na linku, která od Mayerové vede k jiné dotační kauze dneška: krachující­mu projektu Nupharo Park, kde se utopil příspěvek 300 milionů korun. V počátcích záměru stála firma manžela Mayerové.

Společnost Nupharo Park vybudovala u obce Libouchec poblíž Ústí nad Labem vědecko-technologi­cký kampus, jenž propojil veřejný a privátní sektor na poli šetrných technologi­í. Kampus se měl stát líhní pro inovace a zázemím rozvíjejíc­ích se firem, dopomoci tomu měla evropská dotace ve výši 300 milionů. Jenže velkorysá idea se v realitu neobrátila, projekt se podle plánu nikdy nenaplnil a firma je od ledna v úpadku.

LN zjistily, že záměr Nupharo Park se nepřímo týká i jedné z aktérek kauzy Čapí hnízdo Jany Mayerové. Když ministerst­vo průmyslu a obchodu v květnu 2013 přikleplo vědecko-technologi­ckému kampusu třistamili­onovou dotaci, stěžejní roli v tom hrála žádost o veřejnou podporu. Podle zjištění LN ji zpracovala firma EUFC CZ, je- jímž jednatelem je Daniel Mayer. „Firma EUFC CZ zpracovala studii proveditel­nosti i žádost o dotaci,“potvrdila LN mluvčí ministerst­va Štěpánka Filipová. Společnost je dceřinou firmou EUFC Holding, kde opět figuruje jméno Daniela Mayera. Mateřskou firmu zakládal, podle dostupných informací ji i vlastní. Mayer je právě manželem jihlavské exnáměstky­ně, společně zasedali i v městském zastupitel­stvu Jihlavy.

Okolnosti spolupráce s firmou Nupharo Park Mayer nepřiblíži­l. Zdržel se i komentáře, jak vnímá současné existenční problémy firmy. „Informace týkající se našich klientů podléhají obchodnímu ta- 1. 2. 2010 Firma Nupharo Park je zapsána do obchodního rejstříku.

5. 1. 2011 až 14. 11. 2013 zasedal v dozorčí radě bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

23. 5. 2013 Ministerst­vo průmyslu a obchodu schválilo pro projekt vědecko-technologi­ckého parku Nupharo u Libouchce poblíž Ústí nad Labem dotaci ve výši 300 milionů, resort tehdy řídil Martin Kuba (ODS).

1. 12. 2013 Ministerst­vo vydalo rozhodnutí o poskytnutí dotace, úřad tehdy vedl nestraník Jiří Cieńciała. jemství a já nejsem oprávněn k tomu, abych je šířil třetím osobám,“uvedl pro LN s tím, že s firmou Nupharo Park už není roky ve spojení. Současně zdůraznil, že nemůže být zodpovědný za případné ekonomické potíže svých klientů po zisku dotace.

Mayerova poradenská firma se podílela na realizaci více než tisícovky dotačních projektů u nás i na Slovensku. Ačkoliv ve společnost­i manžela nepůsobí, za odbornici na tomto poli platí i Mayerová. Právě ona se podílela na vypracován­í žádosti pro rodinnou farmu Čapí hnízdo, která je nyní součástí Babišova svěřenskéh­o fondu. V případě Nupharo Park

20.6. 2014 Ministerst­vo průmyslu a obchodu rozhodlo o další dotaci pro jiný projekt firmy Nupharo Park, tentokrát ve výši 50 milionů korun. Záměr se nakonec nerealizov­al.

20. 7. 2015 Během finiše stavebních prací kampusu u Libouchce navštívila areál delegace v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem.

16. 8. 2016 Firma Nupharo Park na sebe podala insolvenčn­í návrh, se však neangažova­la. „S tímto projektem jsem neměla a nemám nic společného,“sdělila LN.

Spolupráce Mayerovy firmy a Nupharo Park se podle zjištění LN netýkala pouze vědecko-technologi­ckého parku na Ústecku. EUFC CZ pro Nupharo Park přichystal­a podklady k veřejné podpoře pro další projekt, v červnu 2014 na něj odsouhlasi­lo ministerst­vo průmyslu a obchodu dotaci ve výši 50 milionů korun. O co konkrétně se jednalo, však není jasné. „Žadatel od projektu nakonec odstoupil,“řekla LN mluvčí resortu Štěpánka Filipová.

Právě ministerst­vo nyní podniklo v kauze krok, jenž může vyús- její závazky po splatnosti tehdy překračova­ly částku 400 milionů korun, soud insolvenci v lednu 2017 zastavil.

22. 5. 2017 Zhotovitel areálu Moravostav podal na Nupharo Park insolvenčn­í návrh kvůli pohledávce přes 300 milionů.

17. 1. 2018 Městský soud v Praze rozhodl o úpadku firmy.

1. 3. 2018 Městský soud v Praze poslal firmu Nupharo Park do konkurzu, měl by následovat rozprodej jejího majetku. tit k prověření okolnosti realizace kampusu Nupharo Park policií. Jak upozornil server Seznam Zprávy, resort se chystá k podání trestního oznámení. Ministerst­vo provádí od podzimu 2016 kontrolu, zda společnost při rozvíjení záměru kampusu respektova­la dotační pravidla. Prověrka se měla uzavřít letos koncem ledna, jenže resort nakonec udělal krok stranou.

Po nástupu nového ministra Tomáše Hünera zadal audit, aby ověřil důslednost prověrky dotace pro Nupharo Park. Z auditu vyšlo najevo, že ministeršt­í úředníci selhali. Výsledkem je chystané oznámení. „Poskytovat­el dotace při proplácení žádosti o platbu nekontrolo­val, zda příjemce plní podmínky poskytnutí dotace. Pokud by to kontrolova­l, zjistil by nepropláce­ní faktur dodavatelů­m a platby by zastavil mnohem dřív,“vysvětlila Filipová.

S existenční­mi starostmi se Nupharo Park potýká od léta 2016. Tehdy vyšlo najevo, že věřitelům dluží přes 450 milionů korun. Za jeho potížemi stojí minimální zájem firem o pronájem areálu a odchod avizovanýc­h investorů jako IBM. Krize Nupharo Park kulminoval­a letos v lednu, kdy Městský soud v Praze vyhlásil její úpadek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia