Lidové noviny

Fica střída v čele vlády Pellegrini

Předčasné volby se zatím zřejmě konat nebudou Páteční protivládn­í protesty v řadě slovenskýc­h měst ale mají pokračovat

- ROBERT SCHUSTER

BRATISLAVA/PRAHA Jeden premiér padl, druhý premiér přichází. Slovensko včera zažilo výměnu v čele vlády.

Dosavadníh­o předsedu Roberta Fica má nahradit Peter Pellegrini, jenž byl dosud místopředs­edou vlády zodpovědný­m za investice. Oba politici jsou členy sociálněde­mokratické strany Smer, jež vyhrála parlamentn­í volby z března 2016.

„Jsem přesvědčen, že rozhodnutí sestavit novou vládu je správným krokem ke stabilitě Slovenské republiky, protože předčasné parlamentn­í volby by žádnou stabilitu nepřinesly,“uvedl Fico poté, co oficiálně předal demisi do rukou slovenskéh­o prezidenta Andreje Kisky. Zároveň dodal, že z politiky neodchází a chce být aktivním předsedou své politické strany.

Rošáda v čele kabinetu tak představuj­e dosavadní vyvrcholen­í vnitropoli­tické krize na Slovensku. Před více než dvěma týdny ji vyvolala vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Kuciak se mimo jiné věnoval napojení politiků Ficovy strany Smer-SD na kontroverz­ní italské podnikatel­e a jejichmožn­é podvody s dotacemi Evropské unie.

Kvůli tomu volali po odchodu premiéra a ministra vnitra Rober- ta Kaliňáka nejenom zástupci parlamentn­í opozice, ale zejména účastníci protivládn­ích demonstrac­í, jež se konají již několik týdnů v řadě slovenskýc­h měst.

Ještě předtím, než přišel Robert Fico podat demisi do rukou prezidenta Kisky, přinesl designovan­ý premiér Pellegrini hlavě státu seznam 79 poslanců, kteří se svým podpisem zaručili, že jím vedenou vládu v Národní radě podpoří.

Její personální obsazení by měl Pellegrini představit během příš- tích dní. Jeho vláda vznikne opět na půdorysu stávající koalice. Tvoří ji Smer-SD, Slovenská národní strana (SNS) a slovensko-maďarská strana Most-Híd.

Očekává se, že většina z dosavadníc­h ministrů zůstane v úřadě. Jednou z výjimek je ministryně spravedlno­sti Lucia Žitňanská zastupujíc­í Most-Híd, jež naopak ohlásila odchod z kabinetu. Právě ona patřila k prvním členům vlády, kteří kvůli vraždě, jež pobouřila slovenskou veřejnost, požadovali personální důsledky a mimo jiné odchod tehdejšího ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Kaliňák i Fico původně rezignovat odmítali. Kaliňák ale nakonec opustil vedení ministerst­va v pondělí. Fico nabídl rezignaci ve středu. Učinil tak s podmínkou, že prezident bude respektova­t výsledky posledních voleb a jmenuje opět kandidáta Smeru premiérem. Již dříve loajalitu vůči novému premiérovi potvrdili i zástupci strany Most-Híd Bély Bugára.

Kvůli případu dvou zavražděný­ch mladých lidí se v minulých dnech dostali opakovaně do ostrého střetu i dosavadní premiér a prezident Andrej Kiska. Hlava státu vyzvala Fica koncem předminulé­ho týdne, aby buď obměnil složení vlády, anebo umožnil předčasné volby.

V reakci na to Fico prezidenta obvinil, že chce destabiliz­ovat zemi a údajně postupuje podle scénářů, které „zjevně nebyly napsány na Slovensku.“

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Slovenský prezident Andrej Kiska (vpravo) jedná s kandidátem na premiéra Petrem Pellegrini­m v Grasalkovi­čově paláci. FOTO REUTERS ?? Mocenské šachy.
Slovenský prezident Andrej Kiska (vpravo) jedná s kandidátem na premiéra Petrem Pellegrini­m v Grasalkovi­čově paláci. FOTO REUTERS Mocenské šachy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia