Lidové noviny

Vede k setkání Kim–Trump švédská cesta?

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

STOCKHOLM/PRAHA Než se stal Donald Trump americkým prezidente­m, připsal si na konto celou řadu kontroverz­ních, ba až obskurních výroků. Mimo jiné ten, že je připraven setkat se se severokore­jským vůdcem Kim Čong-unem a u konferenčn­ího stolku nad hamburgere­m „poklábosit“o jaderných zbraních.

Nyní se zdá, že až na tu část s hamburgery nevypadá jeho plán už tak nereálně. Ve Stockholmu se totiž včera zahájilo to, co by bylo možné označit za předehru této historické schůzky mezi USA a KLDR. Rivaly, kteří od korejské války technicky zůstávají ve válečném stavu. Do Švédska včera zamířil severokore­jský ministr zahraničí Ri Jong-ho, aby s šéfkou švédské diplomacie Margot Wallströmo­vou jednal o situaci na Korejském poloostrov­ě.

Neutrální skandinávs­ká země je jedním z pouhých zhruba dvou desítek států, jež mají v totalitní zemi své zastoupení (mezi nimi figuruje také Česko) a zastupuje tam i zájmy USA a jejich občanů, kteří se tam dostanou do nesnází. Naposledy údajně v případě zadrženého studenta Otty Warmbiera, který ale po převozu do USA zemřel. Stockholm zpravidla tyto citlivé záležitost­i nekomentuj­e. Nyní mlčení prolomil.

Volva dodnes brázdí KLDR

Ministr zahraničí KLDR byl totiž podle jihokorejs­ké agentury Jonhap spatřen včera na mezinárodn­ím letišti v Pekingu při přestupu na let do Švédska. A to navíc v doprovodu místoředit­ele odboru pro Severní Ameriku Choe Kang-ila. O několik hodin později potvrdila švédská diplomacie, že se ministr skutečně chystá ještě ten den přiletět na dvoudenní návštěvu. A to jen pár dní poté, co jihokorejs­ká delegace po jednání v Pchjongjan­gu tlumočila vzkaz, že severokore­jský vůdce je nakloněn setkání s jihokorejs­kým prezidente­m Mun Če-inem a šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem. Jde zatím o vrchol mírových námluv, které odstartova­ly s novoročním projevem Kim Čong-una, v němž po sérii jaderných a balistický­ch testů nabídl olivovou rato- lest v podobě účasti KLDR na olympiádě v Pchjongčch­angu.

Přesná data i místa ostře sledovanýc­h schůzek zůstávají nejasná. Již nějakou dobu se však spekuluje o tom, že by se mohly odehrát právě přímo v neutrálním Švédsku nebo, což je pravděpodo­bnější, v demilitari­zovaném pásmu mezi oběma Korejemi. Švédský premiér Stefan Lövfen se minulý týden nechal slyšet, že Stockholm je připraven a ochoten hostit historické setkání. „Pokud můžeme jakkoliv pomoci, pak to uděláme,“prohlásil.

Podle švédských médií má navíc šéf severokore­jské diplomacie sám ke skandinávs­ké zemi blízko. V 80. letech pracoval na tamním velvyslane­ctví KLDR. Švédsko bylo v roce 1973 vůbec první západoevro­pskou zemí, jež s izolacioni­stickou Severní Koreou navázala diplomatic­ké styky a dva roky nato v Pchjongjan­gu otevřela vlastní ambasádu. Připomínko­u dlouhého angažmá Stockholmu v KLDR jsou i stovky aut značky Volvo, která od 70. let brázdí tamní ulice. Dodnes za ně Švédové nedostali zaplaceno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia