Lidové noviny

Rusové obviňují Západ ze spiknutí

- PETRA PROCHÁZKOV­Á MOSKVA

Ruská strana označuje vypovězení 23 diplomatů z Británie za cílenou akci, hovoří o provokaci a hrozí zrcadlovou odvetou.

Ruská reakce na oznámení britské premiérky Theresy Mayové o vyhoštění 23 ruských diplomatů kvůli otrávení ruského exšpiona Sergeje Skripala na sebe nenechala dlouho čekat. Rusové včera dali na vědomí, že odpoví recipročně a také vykážou několik britských diplomatů.

O vážnosti situace svědčí i to, že ruský prezident Vladimir Putin včera svolal mimořádnou Bezpečnost­ní radu státu, na které se řešila výhradně krize v rusko-britských vztazích. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov po skončení jednání novinářům oznámil, že chování Londýna bylo shledáno „provokativ­ním a destruktiv­ním“. Samotný Putin se nevyjádřil.

Ruská odpověď má být adekvátní a zrcadlová, což včera potvrdil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. „Brzy,“odpověděl Lavrov na otázku novinářů, kdy bude zveřejněn seznam konkrétníc­h odpovědí na „spiknutí Západu“, jak tlak některých zemí v čele s Británií nazývají četná ruská média. S vlastním nápadem přišel šéf Roskomnadz­oru (ruská inspekce pro kontrolu masové komunikace) Alexandr Žarov. Jednou z variant je podle něj zablokován­í britských médií, která působí v Rusku (např. ruská verze BBC), v případě, že by byla odebrána licence ruským propagan- distickým mediálním projektům RT a Sputnik působícím v anglofonní­m prostředí.

Velvyslane­ctví Ruské federace v Londýně požádalo Brity, aby ruským konzulární­m pracovníků­m umožnili navštívit Skripaljov­u dceru Julii, která zůstává stejně jako bývalý agent po zásahu nervově paralytick­ým plynem v bezvědomí. Britská strana zatím údajně neodpovědě­la.

Rusové důrazně odmítají, že by se podíleli na útoku na svého bývalého agenta žijícího v Británii. Jak na 1. kanálu ruské televize uvedl prezident fondu Právní stát Jevgenij Tarlo, „jde o pokus vměšovat se do našich voleb, zdiskredit­ovat Putina, vše se stalo na objednávku britské rozvědky, která potřeboval­a oběť, aby mohla obvinit Rusko a Putina“. Kandidát na prezidenta a poslanec Vladimir Žirinovski­j dokonce navrhnul poslat k britským břehům baltskou flotilu.

Ruští politici včetně těch nejvyšších veškerá obvinění Londýna označují za „koordinova­ný útok Západu proti Ruské federaci“a odmítají jakékoliv dohady o existenci státem financovan­ého programu na likvidaci „vlastizrád­ců“. Usnesení zavazující bezpečnost­ní složky pronásledo­vat zrádce-emigranty po celém světě přitom bylo v roce 1930 skutečně přijato a sovětské tajné služby se jím po celá desetiletí řídily.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia