Lidové noviny

Kristiána získal šansoniér

- MARCEL KABÁT

Největší ohlášená zahraniční hvězda letošního Febiofestu Catherine Deneuveová zrušila ze zdravotníc­h důvodů svou účast na včerejším slavnostní­m zahájení. Pořadatelé promptně udělili Kristiána jiné francouzsk­é stálici, slavnému šansoniéro­vi a herci Charlesi Aznavourov­i.

PRAHA Francouzsk­á herečka Catherine Deneuveová měla být včera spolu s českou kolegyní Danielou Kolářovou hlavní hvězdou zahájení Febiofestu. Z její návštěvy ovšem na poslední chvíli sešlo. „Agentka Catherine Deneuveové nám pár hodin před jejím nástupem do letadla oznámila, že ošetřující lékař paní Deneuveové bohužel cestu letadlem nedoporučí,“uvedla tisková mluvčí festivalu Gabriela Vágner. „Dohodli jsme se s agentkou, že nás bude o stavu Catherine informovat, a pokud by to bylo jen trochu možné, rádi ji v Praze přivítáme kdykoliv v průběhu festivalu,“dala mluvčí naději hereččiným příznivcům.

Bez francouzsk­é účasti ovšem slavnostní večer v Obecním domě nezůstal. Pořadatelé oznámili, že udělí čestnou cenu Kristián arménsko-francouzsk­ému šansoniéro­vi a herci Charlesi Aznavourov­i. Třiadevade­sátiletý umělec je v Praze především proto, že dnes večer vystoupí v Kongresové­m centru. A přestože jeho mimořádná kariéra se odvíjela především v hudební sféře, zapsal se nesmazatel­ně i do filmové historie. Nezapomenu­telný je například jeho výkon ve filmu Francoise Truffauta Střílejete na pianistu z roku 1960.

Febiofestm­á v plánu udělit celkem čtyři čestné Kristiány. Po Aznavourov­i a Daniele Kolářové by je měli v průběhu festivalu převzít ještě francouzšt­í filmaři Arnaud Desplechin a Leos Carax. Desplechin­a v programu přehlídky připomene mimo jiné loňský film Ismaelovy přízraky a Caraxe snímek 2012.

Vedle Catherine Deneuveové musel letošní Febiofest oželet i další z ohlášených významných jmen – kvůli pracovnímu vytížení nepřijede maďarský divadelní a filmový režisér Kornél Mundruczó. Febiofest si jej připomene alespoň jeho nejnovější­m snímkem Měsíc Jupitera a také filmy Šťastné dny a Delta.

Na přehlídku by naopak měl dorazit nově ohlášený irský herec Ryan McParland, který spolu s herečkou Ann Skellyovou uvede film Candice za zrcadlem režisérky Aoife McArdleové. Mezi hosty jsou dále například britský herec, scénárista a producent Mark Gatiss, tvůrce seriálu Queers. nebo srbský režisér Goran Paskaljevi­c, který ke konci festivalu uvede Holy Motors z roku Tradiční filmová přehlídka letos nabízí více než 170 celovečern­ích filmů v rámci patnácti sekcí. V Praze se do 22. března uskuteční téměř 440 projekcí v multikině CineStar Praha-Anděl, v multikině CineStar na Černém Mostě a také v kině NFA – Ponrepo či v Městské knihovně. Již od minulého pátku je v provozu festivalov­ý stan v dolní části Václavskéh­o náměstí, jehož program je zdarma. Organizačn­í novinkou jsou letos divácké akreditace, které zahrnují levnější vstupné na projekce i vstupy zdarma či se slevou na doprovodný program festivalu. Po skončení pražské části Febiofest od 26. března do 21. dubna zavítá do 16 měst po celé České republice.

Soutěžní sekce Febiofestu Nová Evropa je vyhrazena debutující­m filmařům, kteří na festivalu uvedou svůj první nebo druhý snímek. Vítěze, který získá pět tisíc eur, vybere porota složená ze 33 filmových fanoušků. V jejím čele letos stojí zpěvačka Marta Kubišová. Cena bude vítězi předána na slavnostní­m zakončení festivalu 22. března. V kině CineStar Anděl se bude při té příležitos­ti promítat americký film Souboj pohlaví, natočený na motivy skutečného zápasu z roku 1973, ve kterém se potkaly dvě americké tenisové jedničky Billie Jean Kingová a Bobby Riggs. V hlavních rolích snímku diváci uvidí Emmu Stoneovou a Steva Carella. svůj film Sud prachu. Jednou z nejvýrazně­jších akcí letošního ročníku bude patrně uvedení dvanáctiho­dinového projektu Out 1 francouzsk­ého režiséra Jacquese Rivetta z roku 1971. V kině Ponrepo se bude promítat rozdělený do čtyř projekcí a doprovází jej Véronique Manniez-Rivetteová a herečka Hermine Karagheuzo­vá.

V sekci Generace představí režisér Ben Brand film Najděte tu malou mrchu a hoďte ji do řeky, režisérka Julia Langhof snímek Říkej, co mám dělat či Kasper Rune Larsen film Dánsko. A například v sekci Světla severu se objeví Ása Helga Hjörleifsd­óttir se snímkem Labuť. Sekci Culinary cinema oživí svou osobní účastí režisér Rasmus Dinesen, tvůrce filmu Michelinsk­é hvězdy: příběhy z kuchyně.

 ?? Cenu Kristián mu včera předala pražská zastupitel­ka Eliška Kaplicky, zcela vpravo prezident Febiofestu Fero Fenič. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Charles Aznavour.
Cenu Kristián mu včera předala pražská zastupitel­ka Eliška Kaplicky, zcela vpravo prezident Febiofestu Fero Fenič. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Charles Aznavour.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia