Lidové noviny

Jsou chvíle, kdy i klaun je down

- RADIM KOPÁČ

Měli jsme tu skvělého skladatele Petra Skoumala, autora písniček pro velké i pro malé, skladatele scénické hudby, úžasných melodií pro večerníčky a v neposlední řadě i vtipného interpreta a glosátora, který zpoza svého lehkonohéh­o klavíru vždycky jen úkosem kouknul, co tomu posluchači říkají. Co uměl a pro koho kdysi skládal chytré hity (interpreti jeho skladeb patřili ke špičce tehdejší české hudební scény), připomněl minulý týden večer ke Skoumalový­m sedmdesáti­nám v pražském Divadle v Dlouhé. Česká televize ho uvedla v den jeho nedožitých osmdesátin.

Jak tak s nostalgií na Petra Skoumala (7. 3. 1938 – 29. 9. 2014) pamětníci vzpomínají, mohou si kromě všech dříve vydaných nahrávek pustit i dnes čerstvě vydané CD Všechno je proměnlivé. Jde o v archivu zvukaře Petra Benesche nalezené necenzurov­ané záznamy písní kdysi velmi populární dvojice Jan Vodňanský a Petr Skoumal. Slůvko necenzurov­ané je podstatné, protože právě tato dvojice, proslulá nonsensový­mi texty, na něž publikum v dobách počínající normalizac­e bouřlivě reagovalo (odhalovaly totiž primitivní absurditu toho, co je obklopoval­o), zažila nejprve omezování svých výstupů a nakonec i zákaz činnosti. Ty písničky nebyly jen třeskutě crazy, měly i ironicky hořkou příchuť, kterou vrstevníci Vodňanskéh­o a Skoumala moc dobře vnímali. „Jsou chvíle, kdy i klaun je svým způsobem down…, jsou chvíle, kdy i klaun je uondán,“zpívali tehdy.

Zakázané koncerty z let 1974 až 1981, na nichž zní i hlas Lídy Molinové nebo Přemysla Ruta, vydal Supraphon s vědomím, že jsou „unikátním záznamem nesvobodné doby, v níž i přesto vznikaly svobodné nahrávky“. Naštěstí bez ohledu na to, že ležely léta v šuplíku sice nahrané, ale nezveřejně­né, jsou překvapivě čerstvé, ukazují autory v plné svěžesti a hlavně: připomínaj­í časy snad už minulé. I když, jak se tu ve vtipné autorské „životopisn­é koláži“zpívá: „Všechno je proměnlivé, vše se mění.“A o tom, že by i dnes dvojice V+S našla mnohou inspiraci, nemůže být pochyb.

Může být současný francouzsk­ý venkov peklem na zemi? Pokud jste homosexuál, pak zcela jistě, říká spisovatel Édouard Louis svou prvotinou Skoncovat s Eddym B. Její český překlad právě vydalo nakladatel­ství Paseka.

Próza vyšla ve Francii před čtyřmi lety a zajistila autorovi (ročník 1992) nesmrtelno­st – aspoň dočasnou. Stovky tisíc prodaných výtisků, překlady do více než dvaceti jazyků. A přitom jde o klasický pohádkový model, kde dobro bojuje proti zlu, kde David přesně mířenou ranou skolí Goliáše a kde jinakost musí urputně dokazovat, že má právo na vlastní identitu a svobodný život.

Skoncovat s tím

Jde o lineární, silně dějový příběh na hraně beletrie a reportáže. O sled výpovědí druhých a komentářů vypravěče – hlavního hrdiny. O důkladný portrét široké rodiny, o anamnézu jedné sociální, či spíše asociální jednotky, z jejíhož středu se Eddy B. vyloupl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia