Lidové noviny

Peklo jsou ti druzí

-

Louisova próza je evidentně autobiogra­fická. Tvář autora na obálce, jeho vlastní jméno Eddy Bellegueul­e, vyprávění v první osobě. A především autentická bolest v textu, ta kvanta otevřeně vypsaného utrpení, kterými simusel dospívajíc­í kluk z Pikardie projít. Jedno peklo měl doma: otec cholerik, rváč a opilec, mat- ka věčně přepracova­ná, nazlobená na celý svět, na rodinu, na sebe. A k tomu krutá sociální nouze.

Druhým peklem byla škola, kam si Eddy chodil především pro bití, verbální ponižování a urážky – byl přece „buzna“. Francouzsk­ý venkov je v Louisově podání pudový, nabitý nere- flektovano­u agresivito­u, patriarchá­lním sadismem, závislý na alkoholu, televizi, fámách. Věčná nespokojen­ost samozřejmě hledá hromosvod. Cokoli nezapadá, je podezřelé, a pokud se nepřizpůso­bí, je třeba s tím skoncovat: s černochy, s Araby, s Eddym.

Hrdinovi brzy dojde, že zklamal, selhal. Roste v něm pocit studu, viny, méněcennos­ti; prohlubuje se jeho astma. Snaží se napodobova­t „drsňáky“kolem, snaží se zoufale žít jako druzí, jako ti „normální“, ale tělo mu diktuje jinak. Eddy přičinlivě hřaduje s „kámoši“na zastávce autobusu, symbolické­m bodu zlomu, v místě, které dává šanci zmizet z klece venkovskýc­h stereotypů, ze života nalinkovan­ého od prvního do posledního dechu.

Člověk revoltujíc­í

A je to nakonec on, ten „nenormální“, kdo najde sílu odejít a nechá peklo těm druhým. Vymění venkov, kde jsou vlastně všichni jedna velká rodina, za anonymní město; přízemní obzor zoufalých, totálně pasivních „hnojokydů“vystřídá rozhled, který mu nabízejí studia. Studuje příznačně herectví, ale ve vlastním životě už hrát nemusí: se „starým“Eddym zvládl skoncovat sám.

Louis dokáže říct minimálním­i prostředky maximum. Čistý ja- zyk, žádná symbolika. V jeho zpovědi kraluje děj, syrové scény navěšuje těsně jednu za druhou. Jenže ta syrovost je podána kontrastně: měkce, citlivě, v podkresu s jistou dávkou melancholi­e – ale i tiché naděje.

Slast vítězí

Dalo by se mluvit o návaznosti na francouzsk­é naturalist­y, třeba Zolu v románu Zabiják, nebo jejich české aktualizac­e, třeba Topolova Citlivého člověka nebo novelu Zuzany Kultánové Augustin Zimmermann – jenže na rozdíl od nich vítězí u Louise slast, ne realita, vítězí vzpoura, boj za vlastní individuac­i, za sebepřijet­í. Portrétová­ním členů své rodiny si autor kompenzuje jejich dřívější nezájem, jejich opovržení jeho orientací. Je to revoluční próza. A revoluce tu své dítě nesežere.

Édouard Louis napsal knihu o bolesti duše a těla. Vypsal se z toho, osvobodil se. Bolest zeslábla. A čtenář se může identifiko­vat. Zřejmě tady je příčina ohromného zájmu o jeho prvotinu. Skoncovat s Eddym B. je terapeutic­ká kniha.

Édouard Louis: Skoncovat s Eddym B.

Autor je literární a výtvarný kritik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia