Lidové noviny

Lepší gáže nestačí

Učitelé musejí dostat hlavně podporu, nejen peníze

-

Hrubý plat učitelů v loňském roce vzrostl na 31 632 korun, proti roku předchozím­u si učitelé polepšili o více než sedm procent. Než začnete volat aleluja, vezměte v potaz další fakta. Například nástupní plat v obchodním řetězci je 28 000 korun, a to je plat nástupní, nikoli průměrný. Chce někdo srovnávat kvalifikac­i, odpovědnos­t a společensk­ou roli učitele s prodavačem v „sámošce“? A přece, podle platu mezi nimi moc veliký rozdíl jako společnost nespatřuje­me.

Pak tu máme realitu českých škol, kde největším problémem není ani inkluze, ani jídelníček žáků, ale regionální rozdíly v kvalitě škol. Buďme konkrétní. Jak ukazují data, třeba z loňských jednotných přijímaček, tak školy v Ústeckém a Karlovarsk­ém kraji mají ve všech ukazatelíc­h nejhorší výsledky v zemi. A rozdíl je nemalý, u přijímaček na osmiletá gymnázia byli v češtině nejúspěšně­jší uchazeči v Praze – přes 61 procent, v Ústeckém kraji byla úspěšnost 47 procent. Ještě jinak řečeno, rozdíl v kvalitě vzdělání mezi nejlepším a nejhorším krajem odpovídá jednomu a půl roku školní docházky. Špatný výsledek vzdělávání v těchto krajích nelze svést čistě na „Sudety“– tedy na to, že kraje byly dosídlován­y a pak průmyslově exploatová­ny a dnes je v nich soustředěn­o asi nejvíc sociálně vyloučenýc­h lokalit –, téhle tezi odporují lepší výsledky Moravskosl­ezského i Libereckéh­o kraje.

Cesta k nápravě vede jedině přes dlouhodobé úsilí a nemalé peníze. Zkrátka aby se tyto dva „špatné“kraje dostaly alespoň na průměr, bude potřeba nejen učitele lépe zaplatit, ale též je podpořit, protože jinak než lepším oceněním je pro problemati­cké regiony nezískáme. Učit na výběrové škole ve velkém městě je nejen lépe placené, ale i pohodlnějš­í a psychicky nenáročné – učitelé pracují s motivovaný­mi žáky i rodiči. Resort školství by měl získat na svou stranu též rodiče, měl by zřetelně doložit, že primárním úsilím školy je kvalita vzdělání a ne nějaké vedlejší aktivity. Pokud v tomto nebudou motivovaní rodiče cítit podporu, budou utíkat. Pamlsková vyhláška nikoho nespasí ani nevzdělá. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia