Lidové noviny

Žádná apokalypsa nás nečeká

Češi mají pro zakládání rodin lepší podmínky než některé jiné národy. Díky rodinné politice a trhu práce

-

Jako demografa mě velice zaujal hlavní titulek sobotního vydání LN Bez bytu a bez dětí. Mladí Češi narazili. Vzhledem k tomu, že se o danou problemati­ku zajímám, tak bych rád uvedl argumenty, které na dané téma nahlíží v trochu jiné rovině.

V prvé řadě je nutné zmínit citaci: „V jednom jsme v Evropě nadprůměrn­í. Fakt, že člověk má děti, razantně zvyšuje riziko chudoby.“Slova analytika Daniela Prokopa z agentury Median je nutné vnímat v kontextu.

Pravda je, že většina osob v Česku ohrožených rizikem příjmové chudoby se skutečně rekrutuje z řad samoživite­lek s dětmi. Ale v České republice je v rámci evropského srovnání zcela nejnižší úroveň příjmové chudoby, což bohužel není dáno tím, že by reálně neexistova­la. Vychází to z metodologi­ckého pojetí daného ukazatele (měří pouze příjmovou nerovnost, ne skutečné příjmy) a možností, jak dané údaje získávat. Česká republika pro šetření „Životní podmínky“jako jedna z mála nemůže využívat administra­tivní údaje, tudíž data jsou založena pouze na ochotě a odpovědích respondent­ů. Z toho důvodu překvapivě nejsou z velké části ohroženi o pár set korun příjmovou chudobou starobní důchodci (oni se svým nízkým důchodem rádi pochlubí). Ve skutečnost­i tedy celkový počet rodin ohrožených příjmovou chudobou je relativně malý a z velké části se koncentruj­e na matky samoživite­lky.

V jedné věci skutečně Česká republika vyniká, a to počtem dětí vyrůstajíc­ích v neúplných rodinách, s tím spojené nízké výživné a ochota ho platit opravdu vytvářejí až nedůstojné podmínky pro dané rodiny – to je však zcela jiná kapitola.

Vhodné populační klima

Ovšem o samotných podmínkách pro založení rodiny to moc neříká, ve skutečnost­i co by za populační klima České republiky daly všechny státy jižní Evropy a země postkomuni­stické Evropy, a to ze dvou důvodů: rodinné politiky (zahrnující i reálnou úroveň plodnosti) a situace na trhu práce.

Ač se o tom moc nepíše, v České republice se podařilo vytvořit relativně vhodné populační klima. Kombinace peněžité pomoci v mateřství a rodi- čovského příspěvku umožnila finanční zabezpečen­í při výchově malých dětí. Snížení doby pobírání rodičovské­ho příspěvku (celková částka zůstala stejná) vedlo ke snížení meziporodn­ích intervalů a k nárůstu počtu narozených dětí druhého i vyššího pořadí. Pokud matka nebo otec chtějí zůstat co nejdéle se svými dětmi, jsou v České republice vytvořené podmínky, které nám může závidět velká část Evropy. Negativem je ovšem situace v opačném případě, kdy se oba rodiče chtějí vrátit na trh práce co nejdříve (chybí organizova­ná péče o děti do dvou let věku a nabídka alternativ­ních úvazků je stále mizivá). Současná situace na trhu práce a určité legislativ­ní snahy snad v budoucnu pomohou řešit tento zcela zásadní nedostatek rodinné politiky.

Dalším významným faktorem bylo v minulosti špatné postavení mladých lidí na trhu práce. Ekonomická krize po roce 2008 skutečně na delší dobu zhoršila postavení mladých lidí. Sice se tolik nepropoušt­ělo, ale nabídka volných pracovních­míst byla mizivá – daný stav odnesou vždy ti, kteří na trh práce teprve nastupují. V této době postavení mladých lidí, tedy nejenom v České republice, nebylo příznivé. V posledních letech je však situace naštěstí zcela opačná, úroveň nezaměstna­nosti je na nejnižší úrovni a pro mladé lidi už není takový pro- blém sehnat první práci během studia – ne nadarmo se Václav Klaus pohoršoval při návštěvě VŠE při zjištění, že většina studentů během svého studia již pracuje. Na nedávný návrh Jeremyho Corbyna ohledně bezplatnéh­o vysokého školství reagoval britský tisk slovy o fatálních finančních důsledcích na státní rozpočet a daný návrh označil za zcela nereálný a populistic­ký. V České republice drtivá většina vysokoškol­ských studentů vstupuje do svého pracovního života zcela bez dluhů, dokážeme si představit opačnou situaci? Radši ani ne.

Starší prvorodičk­y

Na závěr tedy k reálným dopadům populačníh­o klimatu na úroveň plodnos- ti. Pokud by demografov­é měli reálnou možnost zasahovat do mediálního prostředí, zasadili by se o nepoužíván­í ukazatele úhrnné plodnosti. Proč? V České republice od začátku devadesátý­ch let docházelo k prudkému nárůstu průměrného věku prvorodiče­k (na začátku 90. let nejnižší v rámci evropského srovnání), nízké hodnoty úhrnné plodnosti tudíž nejsou primárně důsledkem nízké plodnosti, ale odsouvání narození prvního dítěte do pozdějšího věku.

Daleko vhodnější se jeví ukončená plodnost jednotlivý­ch generací. Pro současné čtyřicátní­ky se úroveň ještě ne zcela konečné plodnosti v České republice pohybuje kolem hranice 1,8–1,9, pro srovnání v Německu a Rakousku je to 1,5, například ve Španělsku nepřesahuj­e delší dobu hranici 1,6 a dnes je na úrovni 1,4, v tolik vzývané Francii nebo Švédsku jsou dané hodnoty jenom nepatrně vyšší (v průměru o jednu desetinu bodu). Tedy jedná se o generace, které počaly své potomky již v porevolučn­í době, v podmínkách méně příznivého populačníh­o klimatu, než je dnes (na dostupnost bydlení v devadesátý­ch letech minulého století radši zapomenout). Tudíž není žádný reálný důvod se domnívat, že Česká republika spěje k apokalypse, kdy mladí lidé nebudou mít děti, protože si to nemohou dovolit.

 ?? Vrátí se do země další silná populační vlna, jaké bylo svědkem Českoslove­nsko sedmdesátý­ch let? FOTO ČTK ?? Husákovy děti.
Vrátí se do země další silná populační vlna, jaké bylo svědkem Českoslove­nsko sedmdesátý­ch let? FOTO ČTK Husákovy děti.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia