Lidové noviny

Zvyšte nejnižší mzdu o 1500, žádají odbory

-

PRAHA Odbory požadují od příštího roku navýšení minimální mzdy o 1500 korun na 13 700 korun. Na tiskové konferenci o tom včera informoval předseda Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Podle něj se požadavek nevymyká trendu souvisejíc­ího s růstem průměrné mzdy. Ta loni ve čtvrtém čtvrtletí poprvé přesáhla 30 tisíc korun, meziročně vzrostla o osm procent na 31 646 korun.

„V přepočtu na euro je hodinová minimální mzda v České republice 2,78 eura (71 korun). Lze tak říci, že země má šestou nejnižší minimální mzdu v rámci Evropské unie, bez ohledu na způsob přepočtu. Neodpovídá to produktivi­tě práce ani výkonu české ekonomiky,“uvedl Středula.

ČR má šestou nejnižší minimální mzdu v rámci EU, bez ohledu na způsob přepočtu

Navíc předchozí vláda podle něj slíbila, že minimální mzda bude zhruba nad úrovní 40 procent průměrné mzdy. Ta ovšem loni výrazně stoupla, a minimální mzda tak tvořila podle odborářů zhruba 38,6 procenta průměrné mzdy.

„Takže i z toho důvodu požadujeme nárůst. A hlavně by se mělo vyplácet pracovat,“dodal Středula.

Naposledy zvýšila minimální mzdu předchozí vláda loni v srpnu. S účinností od ledna letošního roku vzrostla o 1200 korun na 12 200 korun. Odbory tehdy požadovaly přidání 1500 korun, zaměstnava­telé se klonili k částce 800 korun.

Za minimální mzdu pracuje asi 132 tisíc lidí, tedy 3,6 procenta zaměstnanc­ů. Současná vláda v demisi ve svém programové­m prohlášení slibuje vytvoření závazných pravidel pro zvyšování minimální mzdy. To dlouhodobě požadují zaměstnava­telé, podle kterých jasná pravidla pro růst pomohou firmám předem odhadnout náklady a připravit se na ně. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia