Lidové noviny

Pěna nad bitcoinem

-

Bitcoin je označován za investiční nástroj, a někdy dokonce za měnu. Podívejme se ale na pár čísel. Počet transakcí s ním se pohybuje kolem 250 tisíc denně. Celosvětov­ě. Pro srovnání, desetimili­onové Česko zaplatí kartou denně sedmkrát častěji. Jen v tuzemsku a jen kartou. Celková tržní hodnota bitcoinu se v letošním roce pohybuje mezi 150 až 200 miliardami dolarů. Celosvětov­á tržní hodnota akcií se ale pohybuje kolem 80 000 miliard dolarů. Hodnota všech bitcoinů přes jejich raketový růst tak představuj­e stále jen 0,2 procenta hodnoty všech akcií.

Taková srovnání nemají shodit inovaci, kterou kryptoměny a především blockchain přinášejí. To v žádném případě. Spíše jen posunout vnímaný význam pro současný finanční trh do správných mezí. A přestože svět se díky růstu cen bitcoinu může chlubit novými milionáři, je jeho význam v této chvíli marginální.

Bitcoin má děsit „tradiční“banky a finanční instituce. Jako kdyby nás historie mnohokrát neučila, že právě ony milují cokoliv, co jde rozumně zobchodova­t a nabízet klientům. K tomu má bitcoin daleko, protože jeho cenou se už mnohokrát manipulova­lo.

Ukazuje se, že technologi­e blockchain­u sama o sobě nezamezí manipulací­m . Podobně jako akciové trhy v minulosti si kryptoměny procházejí obdobím, kdy různí vlci a Gordonové Gekkové snižují jeho důvěryhodn­ost. A bez důvěry mohou jen obtížně plnit roli měny či relevantní­ho investiční­ho instrument­u.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia