Lidové noviny

Náhrada burzy, nebo zlatý důl pro podvodníky?

- JAN KLESLA

Dojít si pro peníze na burzu je zdlouhavé, drahé a poměrně těžké. A má to dobrý důvod. Firmy se musejí takříkajíc svléknout do naha, aby jejich akcionáři věděli, do čeho jdou. Logická snaha obcházet přísná pravidla je tak stará jako regulované trhy samy. Nejnověji se objevil takzvaný primární úpis kryptoměn, v originále „initial coin offering“(ICO).

Firma jednoduše namísto akcií nebo třeba dluhopisů vydá vlastní měnu, jakousi obdobu bitcoinu. A za mince – zvané tokeny – své nové kryptoměny si nechá často od běžných lidí přes internet zaplatit skutečnými penězi. Otevřená technologi­e to umožňuje poměrně snadno.

Mezinárodn­í objem ICO roste ze 100 milionů dolarů v roce 2016 na loňských více než 5,5 miliardy a letos má být ještě vyšší. Pokusy obcházet zákony vyvolaly reakci. Komise pro cenné papíry (SEC) v USA naposledy v prosinci zmrazila účty a obvinila šéfa společnost­i PlexCorps. Dala tím najevo, že drobní investoři podle ní potřebují větší ochranu před možným podvodem.

Oproti tomu Česká národní banka (ČNB) ke žhavému tématu mezi bankéři od Londýna po Frankfurt po opakovanýc­h dotazech uvedla, že „obecně platí, že podezření na porušení zákonamo- 16. 2. Co je a jak funguje bitcoin 23. 2. Obchod a kryptoměny 2. 3. Daně a zákony kolem digiměn 9. 3. Využití různých kryptoměn 23. 3. Blockchain x drahé státní IT nitorujeme a vydáváme varování“. S tím, že ale ICO prý „nepodléhaj­í dohledu ČNB, proto nemá pravomoc přímo zasahovat“.

Miliardy dolarů vybírají firmy od investorů ne přes úpis akcií, ale kryptoměn. Nahradí takzvané ICO burzy a jsou nebezpečné? Zatímco světoví regulátoři bijí na poplach, České národní bance prý nepodléhaj­í.

Žádné české ICO?

Klíčové je, že nikdo dnes přesně neví, co podle práva kryptoměny jsou, a to samé platí pro jejich vydávání. Na jedné straně tak mají volné ruce inovativní firmy, které se mnohdy snaží financovat si pomocí ICO podnikatel­ský nápad s minimálním­i náklady, na druhé ale rostou obavy z podvodů.

Americká SEC i evropský úřad ESMA se proto snaží uplatnit současnou regulaci a označit tokeny povětšinou za cenné papíry, jejichž nabídka má jasná pravidla. Česká centrální banka ale uvádí, že u nás „elektronic­ké tokeny nemají povahu cenných papírů, a neuplatní se proto ani povinnosti spojené s jejich veřejnou nabídkou“. S tím, že „jejich vydáváním ale mohou být naplněny znaky pokoutného fondu“. Dohlížet by ČNB mohla prý alespoň na souvisejíc­í služby a deriváty.

V Česku se přitom již objevilo několik veřejných zpráv o ICO, v nichž firmy u nás vybraly i miliony korun. Zatím se žádná z těchto emisí neukázala jako podvodná, jasná pravidla a jistota na obou stranách ale chybí. Jak ČNB uvádí, „vyhlášku, opatření ani rozhodnutí ve vztahu k ICO nevydala“. I když prý sama podobné investice považuje za vysoce rizikové. Ani dnes v centrální bance neleží žádná žádost o licenci na ICO ani služby s ním spojené.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia