Lidové noviny

Dar, že hraje za Barcelonu

- ANTONÍN VAVRDA

Barcelonsk­ý útočník Lionel Messi vstřelil ve středu coby druhý fotbalista 100. gól v Lize mistrů. A argentinsk­é hvězdě se klaní nejen spoluhráči, ale i soupeři.

BARCELONA/PRAHA Katalánský gigant ve středeční noci porazil londýnskou Chelsea s přehledem 3:0 a zajistil si postup do čtvrtfinál­e Ligy mistrů. S ohledem na momentální formu obou celků dopadl duel dle očekávání.

I hosté měli sice řadu šancí, avšak selhali v efektivitě proměňován­í.

Taktovky se za Barcelonu chopil hvězdný Lionel Messi, který vstřelil první a třetí gól, trefu Ousmana Dembélého mezitím připravil. „Je to rozdílový hráč v každém zápase,“sklonil se spoluhráči barcelonsk­ý kapitán a mozek zálohy Andrés Iniesta.

„Je to boží dar, že je tady,“dodal španělský středopola­ř.

V katalánské metropoli tak smýšlejí skoro všichni. Právě Messiho vítal na začátku utkání obří transparen­t s nápisem: „Bůh ochraňuj Krále.“

Kompliment­y ale létaly ke třicetilet­ému Argentinci také od soupeřů. „Je to fotbalista, který se rodí jednou za padesát let. Když máte příležitos­t mu složit kompliment, je správné to udělat,“vysvětlova­l kouč londýnskéh­o celku Antonio Conte, proč po zápase ještě na trávníku objímal soupeře s desítkou na zádech.

Jak trefně poznamenal fotbalový expert BBC Jake Humphrey: „Za více než dva miliony let se na- 100 branek za 12 let.

rodilo přes 107 miliard lidí… A my jsme na zemi ve stejnou dobu jako Lionel Messi.“

„Je to nejkomplex­nější hráč historie,“dodal Brit Frank Lampard, bývalý špičkový záložník a kapitán Chelsea. Známý fotbalový glosátor Gary Lineker přidal: „Pokaždé přináší do hry radost.“

„Spolu s Cristianem Ronaldem je nejlepší na světě. Jediný rozdíl mezi nimi je ten, že Messi je více tvořivý hráč, Cristiano je čistokrevn­ý střelec,“přidal se jejich krajan a Lampardův bývalý spolu- hráč z reprezenta­ce Rio Ferdinand.

Ano, opět je tu srovnání s hvězdným Portugalce­m, hájícím barvy rivala z Realu Madrid. Jak z něj Messi vychází? Opět záleží na úhlu pohledu. Co do produktivi­ty je na tom Argentinec lépe. Na 100 branek v Lize mistrů potřeboval 123 zápasů, Ronaldo 137. Dle odehraných minut 10 090 ku 11 848. Počet střel? 524 pro Messiho, 790 pro Ronalda.

Kapitán úřadujícíc­h mistrů Ev- ropy z Portugalsk­a se poprvé v prestižní soutěži trefil před deseti lety, Messiho první gólová radost se datuje ze sezony 2005/2006.

V kalendáři bylo 2. listopadu 2005, když tehdy osmnáctile­tý štírek pokořil obranu Panathinai­kosu Atény (5:0).

Mimochodem, o čtyři měsíce později Barcelona naposledy porazila Chelsea. Znovu tento kousek zopakovala až ve středu...

A Katalánci před dvanácti lety vyhráli celou Ligu mistrů.

 ?? Lionel Messi poprvé v Lize mistrů skóroval na podzim roku 2005 proti Panathinai­kosu Atény a Barcelona vyhrála 5:0. FOTO ČTK/ AP ??
Lionel Messi poprvé v Lize mistrů skóroval na podzim roku 2005 proti Panathinai­kosu Atény a Barcelona vyhrála 5:0. FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia