Lidové noviny

Slovenka Kuzminová je v čele SP

- TOMÁŠ MACEK

OSLO/PRAHA Velké trápení z Kontiolaht­i je zapomenuto, Anastasija Kuzminová ve slovenskýc­h barvách opět vítězí. I s jednou ranou mimo terče ovládla sprint v Oslu, jímž odstartova­lo předposled­ní kolo Světového poháru, a znovu se ujala vedení v celkovém hodnocení. Veronika Vítková, na střelnici rovněž jednou chybující, skončila jedenáctá.

Devět ran české biatlonist­ky našlo přesně takový cíl, jaký najít mělo. Až ta úplně poslední letěla při stojce mimo. A tak namísto dalšího boje o umístění v první šestce z toho bylo tentokrát v cíli jedenácté místo.

„Ale šlo od Verči o povedený závod, i když to není první desítka. Škoda jen té poslední rány, kalibrové na pět hodin. Ani běžecky to dnes nebylo špatné,“glosoval kouč Zdeněk Vítek v České televizi její sedmnáctý běžecký čas.

Vítkovou potěšila ležka, kterou na rozdíl od štafety a hromadného závodu v Kontiolaht­i zvládla čistě. „To se potom hned jednodušej­i jede,“komentoval­a. „Vestoje mi to pěkně padalo, jenže tu poslední ránu jsem lehce odložila a pak jsem ji strhla dolů.“

V celkovém pořadí sprintu tak sestoupila o jednu příčku na třetí pozici. V absolutním hodnocení Světového poháru zůstává šestá.

Na bodované příčky se vrátila Eva Puskarčíko­vá. Předvedla neomylnou střelbu a v cíli byla osmnáctá.

V souboji o velký i malý glóbus naopak udělala velmi razantní krok vpřed Kuzminová.

Při ležce si Slovenka zkomplikov­ala život čtvrtou ranou mimo. Pak přišla čistá stojka, už tradičně nejrychlej­ší běh a radost po projetí cílem. Šestý triumf v tomto ročníku Světového poháru a třináctý v kariéře byl na dosah.

Jen Darja Domračevov­á ji mohla reálně ohrozit, po dvou čistých položkách vyjížděla Běloruska ze střelnice s odstupem 12,6 vteřiny, a v posledním kole dokonce ubírala vteřinky z náskoku Kuzminové, přesto jí v cíli 8,9 vteřiny chy- bělo. Třetí příčka patří Ukrajince Juliji Džimové.

Pro Kuzminovou bylo zároveň mimořádně důležité až 40. místo Kaisy Mäkäräinen­ové v cíli. Finka ve žlutém čísle vedoucí ženy Světového poháru minula čtyři terče a ztratila veškerý svůj 53bodový náskok v čele bitvy o velký glóbus. Kdo by takovému zvratu věřil? Najednou má Kuzminová šest bodů k dobru.

A nejen to. Vzhledem k tomu, že do nedělní stíhačky vyběhne Finka s dvouminuto­vou ztrátou, je vysoce pravděpodo­bné, že si slovenská reprezenta­ntka přibalí ceněné žluté číslo i na cestu na finále do Ťumeně.

 ?? Anastasija Kuzminová FOTO ČTK/ AP ??
Anastasija Kuzminová FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia