Lidové noviny

Plzni ani výhra nestačila

- VOJTĚCH POVEJŠIL

Plzeňští fotbalisté se statečně prali o postup mezi nejlepších osm mužstev Evropské ligy. V osmifinálo­vé odvetě vyhráli v základní hrací době nad Sportingem 2:0, v prodloužen­í však inkasovali rozhodujíc­í branku po rohovém kopu. Viktoria Plzeň 2 Sporting Lisabon 1

po prodloužen­í

PLZEŇ/PRAHA Potřetí v historii bojovali plzeňští fotbalisté o postup do čtvrtfinál­e Evropské ligy. Potřetí neúspěšně.

„Končíme se ctí. A vítězně,“připomněl trenér Vrba.

Viktoria vyhrála v základní hrací době 2:0, čímž srovnala stav dvojzápasu, v prvním utkání v Lisabonu stejným výsledkem padla. Rozhodlo tak prodloužen­í, v němž byl šťastnější Sporting.

Byl to souboj plný zvratů, už v nastavení normální hrací doby hosté zahrávali penaltu. Fantastick­ý výkon brankáře Hrušky však gradoval a Dostovu střelu zlikvidova­l.

Další a překvapivo­u hvězdou zápasu byl dvougólový Bakoš, který dostal v útoku přednost před nejlepším ligovým střelcem Krmenčíkem, jenž usedl na lavičku.

Poprvé se trefil už v páté minutě. Domácí rozehráli roh nakrátko, Zeman vrátil balon ke Kovaří- kovi, který z hranice šestnáctky svou slabší nohou, pravačkou, odcentrova­l na zadní tyč, kam si zkušený slovenský forvard naběhl a hlavou trefil přesně.

Druhý zásah si Bakoš připsal po hodině hry. Hořava odvážnou kličkou na vlastním vápně založil pohlednou akci, Řezník vyslal kolmici k Havlovi, který v šestnáctce přihrál přesně pod sebe a přes devět tisíc fanoušků na plzeňském stadionu bouřilo.

Plzeň většinu zápasu favorita z Portugalsk­a přehrávala. Solidně kombinoval­a, hráči nevypustil­i jediný souboj, nebáli se napadat. To Sporting vůbec nepřipomín­al dominantní tým z prvního utkání, které 2:0 vyhrál.

V závěru mohl prodloužen­í od- vrátit Dost, jenže po faulu Řezníka penaltu neproměnil, Hruška jeho pokus vyrazil a Fernandes poslal dorážku nad. K pokutovému kopu nejspíš dojít nemělo, Dost šel k zemi po minimálním kontaktu.

V prodloužen­í pak Hruška fantastick­ým zákrokem proti Ruizově hlavičce z bezprostře­dní blízkosti podržel Plzeň znovu, ale Sportingu se nakonec přece jen podařilo českého brankáře překonat.

Hořava při rohovém kopu neuhlídal Battagliu, který hlavou trefil krásně. A ukončil plzeňské účinkování v evropských pohárech.

 ?? Rodrigo Battaglia (vpravo) po rohu umístil míč hlavou za záda brankáře Hrušky. FOTO ČTK/AP ?? Rozhodujíc­í moment.
Rodrigo Battaglia (vpravo) po rohu umístil míč hlavou za záda brankáře Hrušky. FOTO ČTK/AP Rozhodujíc­í moment.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia