Lidové noviny

Pro naději musíme vyhrát

-

PRAHA Téměř pět měsíců čekal sparťanský kapitán na start v základní sestavě, až se dočkal pod novým trenérem Hapalem před týdnem v Karviné. „Jsem samozřejmě rád, že jsem tu šanci po delší době dostal,“řekl fotbalista před 289. derby proti Slavii, na které se chystá.

Bude jeho poslední? „Je to samozřejmě možné, ale příprava se nemění. Zůstává pořád stejná. Cítím se dobře,“ujišťuje šestatřice­tiletý útočník před zápasem, který se hraje zítra od 17.30 na Letné.

David Lafata

Je právě derby tím zápasem, ve kterém můžete neúspěšnou sezonu zlomit?

Určitě se to v něm může obrátit. Všichni víme, že nám do optimální pohody docela dost schází, nezbývá nám než tvrdě pracovat a věřit. Hrajeme doma a chceme vyhrát.

Přesto: ve srovnání se Slavií rozhodně nejste v dobrém rozpoložen­í. Na jaře jste porazili jen Liberec, pak třikrát remizovali s týmy, které bojují o záchranu.

... ale nálada v kabině je dobrá. Na derby se všichni těšíme. Už i ti noví, co jsou tu s námi od léta, vědí, co derby obnáší, o čem to je. Doufejme, že se to promítne i na hřišti.

Oni to na podzim nevěděli?

To byste se museli zeptat jich, ale jsou tady už delší dobu, víc toho poznali a s takovými zápasy u nás už mají nějaké zkušenosti.

Jak byste derby charakteri­zoval vy?

Pro každého hráče je to svátek. V sezoně odehrajete třicet ligových zápasů, ale tyhle dva jsou výjimečné, jiné. Ten sobotní je pro vás obzvlášť důležitý. Pokud nezvítězít­e, s druhým místem už se můžete zřejmě definitivn­ě rozloučit. Souhlasíte?

Všichni víme, jak to v tabulce vypadá. Takže jestli chceme mít naději, vyhrát musíme.

Víte, co bude na Trpišovské­ho Slavii platit?

Samozřejmě že máme nějaké taktické plány, ale prozradit je nemůžeme.

Slávisté tvrdí, že rozhodnou standardky, na které si hodně věří. Co vy na to?

Jestli chceme uspět, je určitě důležitým předpoklad­em, abychom standardky uhlídali.

Mimochodem, vám schází jen tři góly k dosažení hranice dvou set branek v české lize. Myslíte na to?

Jinak to ani nejde, vždyť mi to pořád někdo připomíná. Chtěl jsem dát sto ligových gólů, pak jsem dal i dvě stě a teď někdo přišel s tím, že bych mohl dát dvě stě branek jenom v české lize... No a až je dám, stejně mi zase někdo něco vymyslí. jic, min

 ?? FOTO MAFRA ?? David Lafata
FOTO MAFRA David Lafata

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia