Lidové noviny

Zakladatel vojenské kynologie

- ZDENĚK ŠPITÁLNÍK

PRAHA Dokonale vycvičení psi mají dnes své nezpochybn­itelné místo u policie a armády. Používají se tam, kde lidské smysly nestačí. Dnešní osobnost z řad legionářů stála před 100 lety u počátků českoslove­nské vojenské kynologie. Vraťme se ale na začátek příběhu. František Jirsa se narodil

v Suchdole. Vystudoval vyšší reálku, byl aktivním sokolem a před vypuknutím války pracoval jako kontrolor tabákové režie.

12. března 1876

vý myslivec měl pro svěřený úkol ideální předpoklad­y. Během evakuace čs. jednotek z Vladivosto­ku velel major Jirsa transportu na lodi S.S. Nanking. Přes Japonsko se legionáři dostali do San Diega a poté do Washington­u, kde českoslove­nské vojáky v čele s Jirsou přijal i prezident Woodrow Wilson.

Škola pro výcvik vojenských a sanitních psů byla v Českoslove­nsku zřízena již v květnu 1920 a velením byl pověřen opět major Jirsa. Sídlem školy byl Kostelec nad Orlicí, kde probíhal intenzivní výcvik vyhledáván­í zraněných. Velitel byl však po milostné aféře s vdanou ženou velení zbaven a z armády odešel. Výcvik psů v armádě postupně ztrácel na důležitost­i a škola byla v průběhu 30. let zrušena. Následně se Vladimír Jirsa věnoval podnikání s kožešinami stříbrných lišek a posléze se opět vrátil k původní profesi, tedy k obchodu s tabákem, nyní v rámci Legiobanky. Za dodavateli tabáku jezdil do Turecka a v roce 1930 sem poslal i svého synaMilosl­ava. Po vypuknutí druhé světové války vstoupil Miloslav Jirsa do čs. jednotky na Střed- ním východě a později v Británii působil na Vojenské rádiové ústředně, kde přijímal depeše z protektorá­tu…

 ?? Byl českoslove­nský legionář. Jím řízená škola pro výcvik strážních a sanitárníc­h psů vznikla v sibiřském Tomsku. Na velkém snímku je její areál. Po návratu do Českoslove­nska se Jirsa stal šéfem vojenské kynologie mladého státu. FOTO ARCHIV VHÚ ?? František Vladimír Jirsa (1876–1966)
Byl českoslove­nský legionář. Jím řízená škola pro výcvik strážních a sanitárníc­h psů vznikla v sibiřském Tomsku. Na velkém snímku je její areál. Po návratu do Českoslove­nska se Jirsa stal šéfem vojenské kynologie mladého státu. FOTO ARCHIV VHÚ František Vladimír Jirsa (1876–1966)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia