Lidové noviny

Nešťastní šimpanzi s rýmou

- JOSEF TUČEK

Před měsícem jsme to zažili u nás – jelen, který ztratil plachost před lidmi, nečekaně napadl v areálu návštěvnic­kého centra Národního parku Šumava na Kvildě turistu a zranil ho. O složitoste­ch kontaktu mezi člověkem a divokými zvířaty teď nově přemýšlejí také primatolog­ové v Africe. I tam způsobil vážný problém. Šimpanzi dostali rýmu.

Možná tahle informace vyvolá úsměv, ale legrace to není. Rýmu způsobují rhinoviry. Vědci z různých nálezů soudí, že od doby zhruba před osmi tisíci lety způsoboval­y lidem těžké infekce a vysokou úmrtnost, zejména dětskou. Za uplynulou dobu si však lidská populace vytvořila vůči rhinovirům odolnost. A kdo se nakazí, už obvykle neumírá. Ovšem viry šíří kýcháním dál – stačí, když se infekční částice usadí na povrchu nějakého předmětu a počká, až se jí někdo dotkne.

EKOPOHLED

A to je problém pro šimpanze, kteří se s lidmi dostávají do bližšího styku. Pro lidoopy jsou tyto viry nové, nemají proti nim odolnost. Infekce obyčejnou rýmou je tedy pro ně smrtelně nebezpečná. Například v roce 2013 podlehlo pět z 56 šimpanzů v Národním parku Kibale v Ugandě, tedy téměř deset procent, jakési infekci. Teď rozbory jejich tkání ukázaly, že zvířata zabily rhinoviry druhu C.

Výzkumníci prozkoumal­i i další biologické vzorky a v odborném periodiku Emerging Infectious Diseases popsali, že rhinoviry C způsobují po celé Africe infekce lidoopů, jenom o tom zatím nevíme. Například v Národním parku Gombe v Tanzanii měly za poslední půlstoletí na svědomí polovinu všech úmrtí tamních šimpanzů.

A co teď? Očkování ani léky proti rýmě neexistují (léčí se jen příznaky). Úplné izolování opic od lidí v nepřístupn­ých rezervacíc­h by znamenalo, že oblast přijde o potřebné peníze od turistů a opadne i zájem veřejnosti podporovat ochranu něčeho, co se nedá vidět. Navíc tohle v Africe z praktickéh­o pohledu ani nejde. Nezbývá než zvýšit opatrnost a doufat, že šimpanzi si na rhinoviry zvyknou stejně jako už dříve lidé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia