Lidové noviny

Elischerův šéf: Žalobci „jeho“verdikty ctili

- MARTIN SHABU

PRAHA Kauza Ivana Elischera, který byl počátkem týdne obviněn z „ohýbání“soudních rozhodnutí za úplatu, má negativní dopady na Vrchní soud v Praze. Jeho předseda Jaroslav Bureš se už seznámil s usnesením o zahájení trestního stíhání, které na Elischera vypracoval­i detektivov­é.

Elischer byl zadržen v úterý. Policie ho obvinila z přijímání úplatků a ovlivňován­í trestních řízení ve prospěch obžalovaný­ch, za což mu hrozí až 12 let vězení. Policie proti soudci podle obvinění sbírala důkazy z e-mailové koresponde­nce a odposlechů.

Podle předsedy Bureše jde sice o vážná obvinění, ale fakticky podle něj selhal jednotlive­c. A tomu prý nelze zabránit systémovým opatřením. Kvůli skandálu svolal včera tiskovou konferenci. Předseda Bureš zdůraznil, že případ je teprve na samém začátku. Upozornil rovněž, že žalobci vminulosti nepodali dovolání proti žádnému ze tří podezřelýc­h rozsudků, o jejichž ovlivnění se píše v obvinění. Za jeho práci se ale postavil. „Když jsem si ta rozhodnutí četl, tak jsem tam nenalezl jedinou nepřesvědč­ivou větu, která by mě vedla k otázce, proč tak ten soud rozhodl,“prohlásil Bureš. Dodal, že soudní senát rozhoduje při poradách, takže je rozsudek výsledkem dlouhé, složité a náročné diskuse. „Nemám vůbec žádné důvody předpoklád­at, že kolega Elischer, jak vy říkáte, ukecával kolegy ve smyslu, aby rozhodli proti svému přesvědčen­í. To tak vůbec nemusí být,“bránil ho Bureš. Nyní ale kontroluje, zda byly správně vedeny spisy s případy, které měl Elischer na starosti. Soudce, který se momentálně nachází ve vazbě, každopádně nahradí v senátu jiný kolega.

Elischera Bureš označil za nenápadnéh­o muže, který příliš nekomuniko­val a nosil skromné konzervati­vní oblečení. Dodal, že soudci z pražského vrchního soudu stále nemohou uvěřit tomu, z čeho byl Elischer obviněn. „Cítí i pocit rozhořčení. Především nám vadí, jaké světlo to vrhá na náš vrchní soud, to si ani nedovedete představit,“řekl Bureš novinářům v soudní síni, v níž soudil i Elischerův senát a padly policií vyšetřovan­é rozsudky. Bureš včera nedokázal odpovědět na otázku, jak se odposlechy do budovy soudu, na kterých policie staví, dostaly. Neví ani to, jaký soud to povolil. „Předpoklád­ám, že byly regulérně povoleny, to si nedovoluji zpochybnit. Nemyslím si, že by si někdo v takové kauze dovolil porušit jakýmkoliv způsobem zákon,“řekl jen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia