Lidové noviny

Jet do Číny je stejné jako číst tamní deníky

- JAN HORÁK

PRAHA Ještě včera s vědomím Pražského hradu pátrala v Číně po šéfovi tamější CEFC Jie Ťien-Mingovi nevšední sestava „detektivů“: podnikatel Jaroslav Tvrdík, šéf prezidents­ké kanceláře Vratislav Mynář a poradce prezidenta Zemana Martin Nejedlý. Tvrdík tam odcestoval coby šéf aktivit CEFC v Evropě, Mynář s Nejedlým se k němu přidali, aby výpravě dodali politický punc.

Snahou Hradu bylo zjistit, co se sMingem děje a co bude s aktivitami CEFC u nás. Šéfovi skupiny není jak zavolat, nikdo na něj nemá telefon. CEFC koupila v Česku řadu nemovitost­í, fotba- lovou Slavii či pivovar Lobkowicz. Delegace si ale neměla dělat naděje, že se jí podaří kauzu Jie-Ťien Ming objasnit.

Podle dostupných informací se Mingovými možnými prohřešky zabývá takzvaná discipliná­rní komise. Zmíněný útvar se soustředí na boj proti korupci. Jde o vnitrostra­nický aparát stojící mimo zákonný rámec, jenž spadá přímo pod čínského prezidenta.

„Vyšetřován­í je z povahy věci tajné. Neexistují tedy žádné nástroje, jak by se o něm mohli něco dozvědět. Nikdo jim to říct nejen nemůže, ale v podstatě ani nesmí. Jejich deklarovan­ý cíl cesty tak není úplně přesvědčiv­ý,“konstatova­l pro LN sinolog Martin Hála. Základní povědomí o situaci Jie-Ťien Minga prý mohou mít vybraní čínští straníci, ale více než o informace z doslechu podle Hály nepůjde. První kroky Mynáře a spol. mohly vést na mezinárodn­í oddělení ústředního výboru čínské komunistic­ké strany. Není vyloučeno, že právě Tvrdík coby první muž evropské sekce CEFC a současně šéf česko-čínské obchodní komory tam má kontakty. Úspěch trojice „detektivů“záležel na tom, zda se s nimi jakýkoliv věci znalý majitel stranické průkazky byl ochoten bavit.

Delegace přitom z tohoto pohledu zamířila do Číny v nejméně vhodnou dobu. Od předminulé­ho pondělí tam probíhá zasedání Vše- čínského shromážděn­í lidových zástupců, což je obdoba našeho parlamentu. Rokování potrvá do příštího týdne. Schvalují se změny, které budou mít zásadní vliv na další podobu tamějšího režimu. Už tak všem cizím elementům těžko přístupní místní se stanou ještě uzavřenějš­ími.

„Situace je tam politicky napjatá. Lidé jsou velmi zaměstnaní, schvalují změny v ústavě a je otázka, kdo se tam panem Tvrdíkem bude chtít zabývat,“glosuje sinolog Hála. Podle jeho soudu výprava nepřiveze z Číny víc poznatků, než o kterých už bylo možné se dočíst na webu anglických verzí čínských deníků. Byla to právě tamější média, která počátkem břez- na o údajném zatčení Jie-Ťien Minga informoval­a.

Výzvědy v Číně rozjeli Tvrdík s Mynářem a Nejedlým na vlastní pěst, česká diplomacie stojí stranou. „Žádný program ani součinnost s velvyslane­ctvím v Pekingu jsme nezajišťov­ali,“řekla LN mluvčí ministerst­va zahraničí Michaela Lagronová. Zpět mají přiletět dnes. Shodou okolností se večer koná fotbalové derby Sparta proti Slavii; Tvrdík stojí v čele druhého jmenovanéh­o klubu.

Prezident vyčkává

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček LN potvrdil, že prezident Zeman průběžné zprávy od výpravy nedostával. „Ani je nezjišťuje­me. Vyčkáme ná- vratu z Čínské lidové republiky,“podotkl. Více informací k zájezdu prý poskytne příští týden. Zatím tak není jasné, kdo a v jaké výši náklady výpravy hradí. Lze ale předpoklád­at, že je pokryje buď prezidents­ká kancelář, nebo CEFC.

Nečekaný rozměr do příběhu kolem české expedice do říše středu vnesl včera šéf KSČM Vojtěch Filip. Zatímco Mynář a spol. pátrají po informacíc­h v Číně, Filip si promluvil s čínskými soudruhy doma. V Praze přijal delegaci čínských komunistů, s kterými o CEFC debatoval. Se svými zjištěními je připraven se podělit s prezidente­m. „Jestli si (Číňané) nadělali problémy, ať si je vyřeší,“shrnul.

Více na www.lidovky.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia