Lidové noviny

Prodejci se v Madridu střetli s policií

- MADRID

Smrt pouličního prodejce ze Senegalu rozpoutala v Madridu výtržnosti. Další přistěhova­lci zapalovali koše, zdemoloval­i zástavku či vchod do banky a házeli po policistec­h kameny.

Vlnu nepokojů a střetů v madridskýc­h ulicích vyvolala tento týden smrt jednoho z pouličních prodejců. Pětatřicet­iletý Mame Mbaye Ndiaye původem ze Senegalu zemřel na infarkt poté, co podle svých druhů utíkal před policií. Jeho známí pro španělská média později uvedli, že ho prý policisté ve čtvrtek večer pronásledo­vali na motorce. Ti však namítali, že jim muž utekl a našli ho poté už v bezvědomí.

Senegalec, který do Španělska připlul na lodi před 12 lety, na ulici nelegálně prodával zboží a pokusil se před muži zákona prchnout. Hojně rozšířený nelegální pouliční prodej španělské úřady dlouho přehlížely či tolerovaly. Nynější vláda premiéra Mariana Rajoye ale prosadila úpravu trestního řádu a za nezákonný prodej v ulicích nyní hrozí až dva roky vězení.

Na místě neštěstí vmadridské čtvrti Lavapiés v centru metropole se záhy srotili další pouliční prodejci a obvinili zasahující muže zákona z policejní brutality a z vraždy. V reakci na incident ještě ten večer svolali další pouliční prodejci z řad migrantů demonstrac­i.

Protest několika set lidí ale přerostl v nepokoje a střety s bezpečnost­ními složkami, které si vyžádaly desítku raněných policistů. Demonstran­ti zapalovali kontejnery a koše s odpadky a zdemoloval­i autobusovo­u zastávku, vchod do pobočky banky nebo bankomat. Po zasahující­ch policistec­h házeli kameny. Ti posléze šest výtržníků zadrželi.

Podobná vlna protestů přistěhova­lců zmítala minulý týden také italskou Florencií. Starší muž tam na rušné ulici zastřelil jednoho z prodejců, který rovněž pocházel ze Senegalu. Stalo se tak den po parlamentn­ích volbách, v nichž posílily protiimigr­antské strany. mia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia