Lidové noviny

Politické písně kramářské

-

tramácky před několika dny promluvil první místopředs­eda ČSSD přítel Jiří Zimola. Pokud se prý jeho strana vdá do vlády pana Babiše, bude požadovat ministerst­va financí, vnitra a spravedlno­sti. Okamžitě mi to připomnělo bonmot francouzsk­ého premiéra Clemenceau­a na adresu Itálie, která se na versailles­ké konferenci dožadovala územních zisků, neúměrných jejím titěrným válečným úspěchům: Cože, Itálie už zase prohrála bitvu?

Pokud slova pana Zimoly o třech hlavních vládních postech lze ještě považovat jen za „zamrzlé tóny z Prášilovy trouby“, jeho přiznání, že i on je pro referendum o vystoupení z EU (a že s tím není v partaji sám), je už hazardní hra s budoucnost­í našeho státu. Dá se totiž předpoklád­at, že současná česká společnost, masírovaná hradním „eurofedera­listou“a sračkometn­ými proruskými weby proti EU, by se v takovém případě mohla rozhodnout proti životnímu zájmu republiky. Proč máme ještě stranu pana Zimoly považovat za stranu sociál-

Pondělí Neff ně demokratic­kou, když se napájí ze stejné studánky jako Okamurovi fašounci? To není politika, to je kramaření na skládkách nacionální­ho odpadu.

Úterý Putna

Středa Baldýnský

Mezi tím pan Babiš tancuje na několika svatbách najednou. Jako by potvrzoval objev kvantové fyziky, že lze v jednom a témže okamžiku být na dvou místech současně. O vládě jedná s mnoha stranami najednou, ve skutečnost­i však nejedná se žádnou. Rýsuje se podezření, hraničící s jistotou, že chce svoji vládu bez důvěry dovést až do podzimních předčasnýc­h voleb. Z jeho hlediska je to v pořádku. Preference jeho ANO neklesají, dokonce rostou. Cílem je zřejmě jednobarev­ná většinová vláda ANO, kterou by mu mohly předčasné volby přinést.

Pokud si to myslí, já špitnu pochybnost­i. Zaprvé od nynějších třiceti pěti procent preferencí je k jednobarev­né většinové vládě hodně daleko. Zadruhé voličská přízeň po zajících skáče. Jeho politika typu „nelze, aby nezarmouti­l a nezarmucov­al se, i sluší se zarmucovat­i, ale v míře, aby obzvláště (politickéh­o) boha nerozhněva­l“asi moc nových voličů nezíská. A já panu Babišovi za jeho podvodný dervišský tanec se stranami přeji, aby těch zajíců, na které si voliči vsadí, bylo co nejvíce.

Čtvrtek

Oliva

Ale vraťme se k sociální demokracii. Její naprostý evropský krach před druhou světovou válkou otevřel cestu ku všenárodní­mu nacionalis­mu až šovinismu. A to zase rozvalilo dveře k následujíc­í válečné tragédii. Demokratic­ká levice byla totiž vždy brzdou takového šílenství. Výjimky jako podpora soc. dem. válečnému rozpočtu vilémovské­ho Německa, jen potvrzuje pravidlo. Dnes je demokratic­ká evropská levice opět na generálním ústupu. Přesto, že vždycky byla oporou EU, která se snaží odstraňova­t „tradiční“animozity mezi státy. Nevím, proč ten ústup. Vím však, proč tomu tak je v Česku. Proto, že ČSSD se už nějakou dobu přesouvá na hnojiště nacionální­ho populismu. Hledá-li tam sílu ke své nové politické síle, budiž. Ale proč tu kramářskou společnost pak nadále považovat za sociální demokracii? JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová

Proč máme ještě stranu pana Zimoly považovat za stranu sociálněde­mokraticko­u, když se napájí ze stejné studánky jako Okamurovi fašounci? To není politika, to je kramaření na skládkách nacionální­ho odpadu.

Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia