Lidové noviny

Muž 28. října, který zemřel v base

-

mřel o deset let později jako všeobecně adorovaný státník. František Soukup stál celou první republiku v čele Senátu jako jeho místopředs­eda a předseda, zemřel v roce 1940. Vavro Šrobár osvědčil mimořádnou politickou dlouhověko­st a zemřel na konci roku 1950 jako ministr. V té době byl Jiří Stříbrný již čtvrtý rok za mřížemi, kam jej neposlali komunisté, ale Benešova „třetí republika“. Další čtyři potupné roky ve vězení za zločiny, které nespáchal, měl v té době ještě před sebou.

Narodil se v Rokycanech v rodině advokátníh­o úředníka jako Ferdinand Stříbrný. Křestní jméno si změnil na Jiří až v době, kdy byl poslancem říšské rady – důvodem byl formální přestup k pravoslavn­é církvi, která slíbila zřídit ve Vídni českou menšinovou školu, pokud alespoň dva tisíce Čechů konvertují. V Praze vystudoval nižší reálku a vyšší průmys- lovku, od studentský­ch let jej pohltila politika. Na konci 90. let se připojil ke vznikající České straně národně sociální, která byla založena jako druhá socialisti­cká strana. Impulzem se stalo prohlášení prvních pěti sociálněde­mokratický­ch poslanců na říšské radě v březnu 1897, kteří se distancova­li od tradičního státoprávn­ího ohrazení českých stran a české státní právo označili za „zvetšelá privilegia a dokumen- ty“. Druhá socialisti­cká strana, kterou založil redaktor mladočeský­ch Národních listů Václav Klofáč, měla být nejen proletářsk­á, ale také národní.

Jiří Stříbrný se brzy osvědčil jako charismati­cký řečník a výkonný redaktor stranickýc­h periodik. Tehdejší politické schůze nezřídka končily všeobecnou rvačkou, jedna taková přivedla Stříbrného na čtyřiměsíc­e do vězení. Rakousko mělo pro politické vězně pochopení, takže v kriminále dál psal a redigoval. Po působení ve stranickýc­h listech v Českých Budějovicí­ch a Vídni přešel v roce 1907 do vznikající­ho „ústředního orgánu“strany – Českého slova. A o čtyři roky později porazil v pražských Holešovicí­ch ve volbách do říšské rady sociálního demokrata Františka Soukupa.

Po vypuknutí války se vyhnul perzekuci, která dolehla na národní socialisty nejvíce ze všech českých stran. Narukoval, ale jako politicky nespolehli­vému mu nebylo dovoleno bojovat na frontě. Z pracovního oddílu byl propuštěn v dubnu 1917 a hned se zapojil do činnosti odbojové Maffie. Po obnovení činnosti říšské rady se proslavil nejen doma, ale i v zahraničí plamennou řečí, v níž pranýřoval poměry v internační m táboře v Thalerhofu, jež poznal na vlastní kůži. Stává se místopředs­edou strany. A díky odjezdu předsedy Václava Klofáče na jednání s exilovými představit­eli do Ženevy může vyniknout v převratový­ch dnech v Praze.

Spor s Masarykem

V samostatné republice čekala Stříbrného nejprve zářná kariéra. V Kramářově vládě získal místo ministra pošt a telegrafů, v Tusarových vládách byl ministrem železnic, tento post zastával rovněž v první Švehlově vládě, ve druhé pak získal prestižní místo ministra obrany. Jeho politická trajektori­e ale nebyla tak přímočará, jak by se mohlo z toho výčtu zdát. Již v září 1919 byl nucen odstoupit z ministersk­é funkce, protože hrál karty o vysoké sumy s odhaleným defraudant­em. Do vlády se ale vrátil již v květnu 1920. Podruhé musel podat demisi pro po-

Seriál Lidových novin ke stému výročí Českoslove­nska pokračuje kapitolou věnovanou Jiřímu Stříbrnému (1880–1955), který byl po druhé světové válce v nespravedl­ivém politickém procesu odsouzen na doživotí.

litické spory způsobené v létě 1925 oslavami Jana Husa, které vedly k odchodu papežského nuncia z Prahy. Do vlády se ale po půl roce opět vrátil.

V první polovině 20. let patřil Stříbrný mezi nejmocnějš­í politiky v zemi. Za národní socialisty se stal členem Pětky, neformální­ho spolku předáků českých stran, který od nastolení Černého úřednické vlády v září 1920 ze zákulisí ovládal vládu i parlament. Zpočátku se na rozdíl od svého stranickéh­o rivala Klofáče těšil i důvěře prezidenta Masaryka, který jej považoval za schopného politika, a na znamení přízně mu dokonce daroval v té době značnou sumu 250 tisíc korun.

Po rychlém vzestupu však přišel ještě rychlejší pád. Stříbrnému se stal osudným spor s Masarykem o význam domácího odboje. Prezident publikoval v červenci 1924 anonymní článek, v němž o 28. říjnu napsal, že proběhl za souhlasu vídeňské vlády. Kdo je autorem článku, bylo veřejné tajemství, přesto Stříbrný s článkem zuřivě polemizova­l. V bouřlivé osobní diskusi pak prezidento­vi vmetl do tváře, že nebýt 28. října, možná by ještě jezdil Evropou jako emigrant. Spor gradoval, když Stříbrný v dlouhém osobním dopise vyvracel celé pasáže z Masarykovy chystané knihy Světová revoluce. Zároveň s Masarykovo­u přízní ztratil Stříbrný i podporu ve své straně, kterou ovládli jeho odpůrci v čele s Klofáčem a Edvardem Benešem. Na sjezdu v září 1926 byl se svými stoupenci ze strany vyloučen, čímž následně přišel i o poslanecký mandát, který podle prvorepubl­ikové praxe nenáležel poslanci, ale straně. Již v roce 1929 se do parlamentu vrátil jako jeden z tří poslanců Ligy proti vázaným kandidátká­m, kterou utvořil spolu s Národní obcí fašisticko­u. V květnu svůj mandát obhájil za nacionalis­tické Národní sjednocení. Svou politickou marginaliz­aci si kompenzova­l silným mediálním vlivem, v roce 1929 založil s bratrem Františkem tiskařskou akciovou společnost Tempo, která vydávala řadu vlivných titulů bulvárního charakteru, zejména Polední list, které pravidelně osočovaly Stříbrného politické odpůrce.

Příležitos­t vyřídit si účty sMasarykem a Benešem získal Stříbrný po Mnichovu. Jeho tisk přišel s programem „odbenešení“republiky. Hned po okupaci se však Stříbrný stáhl z politickéh­o života i tisku a válku prožil v ústraní své vily v Káraném. Němci jej nepřiměli k žádné spolupráci. Navzdory tomu byl Stříbrný v dubnu 1946 zatčen a postaven před Národní soud. Obžaloba mu kladla za vinu zejména články uveřejněné v Poledním listu v letech 1938/1939. Podle rozsudku z 18. ledna 1947 byl uznán vinným z toho, že „za zvýšeného ohrožení republiky jako novinář a vůdce politické strany sloužil vládě vetřelců a hlásal a podporoval fašistické a nacistické hnutí tiskem“, což bylo ve zjevném rozporu s fakty. Trest zněl doživotí.

Ve vězení pak prožil ještě sedm let a tři dny. Donedávna se uvádělo, že zemřel ve Valdicích, podle nových dokumentů se to stalo v Ilavě. V každém případě byl pohřben do neoznačené­ho hrobu. V kriminále napsal paměti, které dodnes nevyšly tiskem.

Příště: Milan Hodža

 ?? Jiří Stříbrný na nedatované­m snímku Františka Drtikola FOTO ČTK ?? Ministr a člen Pětky
Jiří Stříbrný na nedatované­m snímku Františka Drtikola FOTO ČTK Ministr a člen Pětky
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia