Lidové noviny

Česko musí vyškolit víc mladých lékařů

Už příští rok začne českých doktorů ubývat. Ministr zdravotnic­tví chce zvýšit počet mediků o 15 procent

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Zájem o studium medicíny je velký, fakulty však až devět z deseti uchazečů kvůli nedostatku financí nepřijmou. Odmítají jich tolik, že obor za šest let dostudujem­éně mladých lékařů, než kolik jich ten rok půjde do důchodu.

Ministr zdravotnic­tví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) má proto plán, jak tento negativní trend obrátit. Do poloviny roku chce spolu s ministerst­vem školství předložit vládě desetiletý program na zvýšení počtu studentů lékařských fakult.

Spustit se má už v příštím školním roce. „Počty mediků je třeba navýšit o deset až patnáct procent. Situace je natolik vážná, že už není na co čekat,“řekl LN Vojtěch. Vláda už něco podobného chystala předloni, tehdy se uvažovalo o miliardě navíc pro mediky ročně. Plán má přitom už několi- kaleté zpoždění. Zásadní pokles v počtu lékařů kvůli odchodu do důchodu má totiž začít podle statistiků už příští rok.

Úskalím plánu je také to, že asi 15 procent mediků studujícíc­h v Česku zdarma jsou Slováci. Loni jich z celkem 13 tisíc studentů všeobecné medicíny bylo 2150. A právě o stejné množství stát potřebuje navýšit počty českých studentů. Lze přitom očekávat, že se tím zvýší i počty studují- cích Slováků, protože vysoké školy je nemohou u přijímacíh­o řízení diskrimino­vat.

Fakulty ale chtějí víc než 15procentn­í finanční navýšení. „Výuka jednoho medika stojí za šest let zhruba milion, stát na to dává jen asi dvě třetiny peněz,“řekl LN děkan 1. lékařské fakulty Aleksi Šedo. Stát by proto měl své výdaje na studenty nejprve dorovnat. Pokračován­í na straně 4 Více na stranách 16 a 17

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia