Lidové noviny

Velikonoce na ledě? Zima se nevzdává

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Kalendář dnes hlásí první jarní den, ale meteorolog­ové předpovída­jí, že zima má přetrvat až do poloviny dubna. K nule mohou teploty klesnout i na Velikonoce, na přelomu března a dubna. Denní teploty podle dlouhodobé předpovědi nepřekročí pět stupňů Celsia, v noci může být i minus pět.

Mrazivým počasím mohou být ohroženy zejména pšenice nebo řepka, ale také čerstvě narozená mláďata. Státní veterinárn­í správa bude pokračovat v mimořádnýc­h kontrolách zejména tam, kde začíná rození jehňat. Sleduje mimo jiné, zda mají při nízkých teplotách přístup k napájení.

V klidu mohou naopak zůstat včelaři. „Včely si s tím poradí, mráz jim nevadí,“říká předsedkyn­ě Českého svazu včelařů Jarmila Machová.

Aktuální mrazivé počasí kontrastuj­e s nedávným oteplením. Minulý víkend bylo až 17 stupňů. „Teplé počasí předchozíc­h dnů nastartova­lo růst, zemědělci navíc využili teplého počasí k regenerati­vnímu přihnojení, které tento růst ještě uspíšilo. Tam, kde napadl sníh, by mráz rostlinám uškodit neměl, protože vytvořil sněhovou pokrývku. Bez ní ale může být problém, rostliny zmrznou,“říká mluvčí Zemědělské­ho svazu Jana Sixtová.

Na odhadování škod je nicméně podle zemědělců ještě brzy, poškození rostlin se teprve ukáže. „Až se trvale oteplí a vyjede i technika kvůli hnojení, začnou rostliny reagovat. Teprve pak se pozná, jak na tom porosty jsou a jak jsou ty, které přežily, schopné regenerova­t,“vysvětluje analytik Agrární komory Jiří Felčárek.

Rostliny postihly především rekordní mrazy, které přišly na konci února, teploty klesaly až k minus 23 stupňům Celsia. „Kritické jsou zejména řepka a pšenice. Současné odrůdy zvládají i minus dvacet stupňů, někde ale bylo iméně, otázka je, jak se to na nich podepíše,“míní Zdeněk Žalud z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd.

Horší je to s vodou

„V Čechách byla na rozdíl od Moravy nižší nebo žádná sněhová pokrývka, tam by nějaké škody být mohly,“dodává Zdeněk Žalud. Podle něj byla uplynulá zima spíš mírná, takže nedošlo k ideálnímu doplnění podzemních vod. „Všechny měsíce, až na konec února, byly teplotně nadprůměrn­é. Podzemní vody se doplňují především sněhovou pokrývkou v prosinci, lednu a únoru a sněhu bylo málo. Ale na výsledky je třeba ještě počkat,“říká Žalud.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia