Lidové noviny

Mrazy ubližují psychice

Teplotní výkyvy vyvolávají podrážděno­st i nižší výkonnost, říká psychiatr Jiří Raboch

- ROBERT SATTLER Více na www.lidovky.cz

PRAHA Mrazivý start jara, respektive teplotní zvrat, se negativně odráží v lidské psychice, upozorňuje Jiří Raboch, přednosta Psychiatri­cké kliniky 1. lékařské fakulty UK. V malém procentu případů se může podílet i na vzniku duševních poruch. Existují ale preventivn­í metody, jak zdravotním obtížím předejít.

LN Jak působí zimní mrazivé počasí na lidskou psychiku?

Nejvíce probádaný je vztah mezi množstvím světla a psychikou. Platí, že u některých lidí, kteří mají rádi hodně světla a jsou na to zvlášť citliví, přibývá na podzim a v zimě, kdy sluníčka a světla ubývá, různých depresí. Dokonce se tomu říká sezonní afektivní porucha. LN Co si pod tím představit?

Smutek, ztrátu zájmu, zpomalenou psychomoto­riku nebo narušení spánku. Časově to souvisí s tím, jak se zkracuje den a prodlužuje noc. Když se děje opak, tato porucha mizí.

LN Je počasí během letošní zimy depresivně­jší než v minulosti?

Obecně lze říci, že v posledních letech duševních poruch v populaci mírně přibývá. Jak to souvisí s tím, že se počasí stává nevyrovnan­ým, prokázáno není. Ale může to být jeden ze zátěžových faktorů.

LN Odráží se v psychice také časté teplotní výkyvy?

To je jistě psychicky velmi intenzivně zpracovává­no. Vyvolává to nepohodu, podrážděno­st nebo nižší výkonnost. Že by to bylo jasnou příčinou nějakých duševních poruch, ale není potvrzeno.

LN Jak si v takovém případě pomoci?

Zabývá se tím takzvaná chromobiot­erapie. Konkrétně jde o fototerapi­i, během níž s v léčbě pacientů využívá velmi silné světlo o síle pěti až deseti tisíc luxů. Jsou na to speciální přístroje i prostory. Některé zahraniční nemocnice si dokonce nechávají celé vnitřní osvětlení řídit počítačem, aby maximálně odpovídalo dennímu rytmu člověka. Potom existu- je druhá možnost: manipulace se spánkem. Předpoklád­á se, že je-li málo světla, narušuje to náš vnitřní cirkadiánn­í rytmus. A když člověka nenecháte spát, tyto hodiny srovnáváte. Třetí možností je farmakolog­ická léčba, která dokáže také ovlivnit cirkadiánn­í rytmy.

Duševních poruch mírně přibývá. Fakt, že se počasí stává nevyrovnan­ým, může být jeden ze zátěžových faktorů.

LN Lze psychickým úzkostem zapříčiněn­ým nepříznivý­m počasím předejít?

V prevenci duševních poruch a deprese platí, že velmi důležitý je náš životní styl. Jako prevence se tak udává to, co je běžné obecně u zdraví – fyzická zátěž, kvalitní dieta, ale také pohyb mimo místnosti, tedy cesta na hory nebo na jih za sluncem. To může přispět k tomu, že člověk potom potíže nemá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia