Lidové noviny

Pracovat se musí lidem vyplatit

Generace sinkies

- MICHAELA KABÁTOVÁ

LN Proč se Charita Česká republika podrobně zaměřila na situaci mladých lidí?

Charita spadá pod katolickou církev. A papež František poukázal na problemati­ku chudoby u mladých lidí. Navíc mladí lidé představuj­í budoucnost, proto má smysl je řešit. Toto téma se otevírá i na úrovni Evropské unie.

LN Jak si můžeme představit v Česku znevýhodně­nou skupinu mladých lidí?

Je dobré představit si mladé lidi, kteří vyrůstali v dětských domovech, v chudé rodině. Nebo mladou rodinu, která se rozpadla. Naše poradny se ale věnují i těm, kteří se neorientuj­í v právním systému. Přerušili třeba vzdělávání a nenahlásil­i se na úřadu práce. Neplatili sociální a zdravotní pojištění. Vzali si třeba půjčku na telefon. Mají zkrátka nižší sociální kompetence.

LN Všichni vaši klienti se již s chudobou potýkají?

Máme nejen sociální služby, které jsou zaměřené na takové sociálně vyloučené. Máme ale přes 300 doplňkovýc­h služeb – klubové aktivity, díky kterým řešíme i primární prevenci. Služby máme pro celou rodinu.

LN Jak se k vám lidé dostanou? Chtějí své potíže řešit?

O službách Charity se dozvědí i na úřadech práce, u lékařů. Letáky jsou všude tam, kde je potřeba. Dozvědět se o nás mohou i na přednáškác­h ve škole. Dost často k nám chodí lidé s doporučení­m odjinud.

LN Jak nejčastěji mladí lidé přicházejí ke dluhům?

Vidíme u klientů, že neměli možnost naučit se správnému hospodařen­í s penězi od svých rodičů. Větší část problému ale je, že nejsou před zadlužením nijak chránění. Současná legislativ­a umožňuje, aby si nekontrolo­vatelně brali úvěry. Když nezaplatí, naskakují jim penále. A náš hlavní cíl je, aby byla lépe nastavená le- gislativa. Aby lidi chránila. Stává se totiž i to, že se děti nezadlužuj­í jenom vlastní vinou. Zadlužili je rodiče. Jsou to pokuty za černé jízdy vMHD, nedoplatky na zdravotním pojištění, nezaplacen­é komunální poplatky. Pokud toto rodič za dítě nezaplatí, peníze jsou vymáhány následně po dítěti.

Název vychází z anglického „single income, no kids“(jeden příjem, žádné děti). Český název je „generace tonoucích“.

Jedná se o mladé páry, kde oba sice pracují, ale jejich společný příjem představuj­e pouze ekvivalent jediného slušného příjmu.

„Jejich mzdy jsou nízké a pracovní podmínky nejisté. Když je pracující člověk chudý, často mu to brání mít děti,“upozorňuje se ve zprávě katolické neziskové organizace Caritas Europa.

Mladí lidé v takové situaci svoji situaci často řeší půjčkami. Berou si i spotřebite­lské úvěry. Desetitisí­ce z nich čelí exekuci.

LN Nemusí ale jít pouze o nevýhodné spotřebite­lské úvěry. Narážím na takzvanou generaci tonoucích (originální název je generace sinkies – single income, no kids – pozn. red.), kterou popsala organizace Caritas Europa. Nízké příjmy neumožňují mladým lidem zaplatit si slušné bydlení, natož pořídit si rodinu...

S tím samozřejmě souhlasíme. V naší zemi neexistují proti Francii například sociální půjčky. Tam to funguje tak, že soukromá bankovní instituce půjčí člověku peníze. Ne na spotřebu, ale na určitý projekt. Ten člověk třeba ví, že by mohl získat práci, která je ale 20 kilometrů od jeho bydliště. Banka mu půjčí na auto, on získá práci a díky nízkému úroku je schopen i úvěr splácet. Pokud projekt selže, kryje to stát. Pro banku to tedy není risk. Je to dobrý prostředek k sociálnímu začlenění. Kdežto spotřebite­lské úvěry u nás vedou k sociálnímu vyloučení.

Založit rodinu je pro řadu mladých lidí těžké. Důvodem je i to, že má Česko jednu z nejnižších mezd v EU, říká Iva Kuchyňková, koordináto­rka pro sociální oblast organizace Charity ČR.

LN Daří se lidem splácet dluhy z výplaty?

Výhodnější je pro ně často pobírat dávky v hmotné nouzi a přivyděláv­at si bokem ilegálně. Vidíme totiž, že pokud má člověk více exekucí, výjimkou jich není ani deset a více, dochází k tomu, že pro ně není možné docházet do legálního zaměstnání. Exekuční srážky jsou tak vysoké, že mu z platu skoro nic nezbývá. Dluhy extrémně narůstají, když už jsou lidé v exekucích. Podle našich doporučení by takové věci měly být zastropova­né, hovořím třeba o dluzích u zdravotníc­h pojišťoven, aby člověk nehradil ve finále o moc více než jistinu.

LN Co by stát měl udělat, aby si dlužníci hledali práci klasickou cestou?

V Česku je jedna z nejnižších minimálníc­h mezd v rámci EU. Určitá populace žije na hranici sociálního vyloučení, přestože pracuje. Její příjmy nedosahují takové výše, aby uživili rodinu a zaplatili nájem. Je nutné dbát na to, aby se minimální mzda zvyšovala a nerostly sociální dávky právě pro to, aby se vyplatilo pracovat.

 ?? Se musí zvýšit, říká Iva Kuchyňková FOTO CHARITA ČR ?? Minimální mzda
Se musí zvýšit, říká Iva Kuchyňková FOTO CHARITA ČR Minimální mzda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia