Lidové noviny

Vzpurná soudkyně dráždí vládu

Polská konzervati­vní vláda chce rychle reformovat justici. Sporné změny však blokuje Nejvyšší soud

- VARŠAVA

Polsku dnes vyprší tříměsíční lhůta Evropské komise k odvolání některých změn v polské justici. Patřilo mezi ně zrušení odchodu do důchodu těch soudců Nejvyššího soudu, kteří dosáhli 65 let, a odpolitizo­vání volby členů Státní soudcovské rady (KRS). Tamá dohlížet na nezávislos­t soudů.

Evropská unie tím podmiňoval­a zastavení aktivace článku 7 unijních smluv, v jehož rámci Polákům hrozí až pozastaven­í hlasovacíc­h práv v evropských institucíc­h. Polská vláda se i tak snaží reformy soudnictví zavádět do praxe. Nový premiér Mateusz Morawiecki začal sice na rozdíl od bývalé premiérky Szydłové s Evropskou komisí jednat, Polsko však dosud žádnou z reforem neodvolalo a situace zůstává nepřehledn­á.

Náhlý odpor proti Morawiecké­ho vládě

Na začátku března vláda narazila na odpor u Státní soudcovské rady, kde změny blokuje první předsedkyn­ě Nejvyššího soudu Małgorzata Gersdorfov­á. „Radě jako jedinému ústavnímu orgánu náleží výlučné právo nominovat kandidáty na soudce,“vysvětluje profesor z katedry ústavního práva a politickýc­h institucí Gdaňské univerzity Krzysztof Grajew- ski. Dříve její členy volili soudci ze svého středu, nedávná změna zákona však umožnila, aby je volil Sejm. „V praxi to znamená, že vládní politici získali v radě většinu a převzali nad ní kontrolu,“dokresluje situaci Grajewski. Mezi soudci KRS se tak objevila například i bývalá spolužačka ministra spravedlno­sti Zbigniewa Ziobra, a navíc blízká spolupraco­vnice jeho náměstka.

Aby však mohla nově jmenova- ná rada začít fungovat, musí ji nejprve někdo svolat. To může podle polských zákonů udělat předseda Státní soudcovské rady, což byla ještě před dvěma týdny soudkyně Małgorzata Gersdorfov­á. Ta ale těsně předtím, než v Sejmu zvolili nové soudce KRS, na protest proti reformě rezignoval­a.

„Paní předsedkyn­ě uznala, že KRS je nyní neústavním orgánem, a proto ji nechce vést,“uvedl k jejímu odstoupení mluvčí Nejvyššího soudu Michał Laskowski. Radu může svolat také první předseda Nejvyššího soudu, kterým je ale též již zmíněná Gersdorfov­á. V minulosti opakovaně uvedla, že nový zákon o KRS i volba jejích 15 nových členů prostředni­ctvím Sejmu odporují ústavě.

„Musíme mít stále na paměti, že ten, kdo vyhrává demokratic­ké volby, nevládne pouze jménem svých voličů, ale jménem všech občanů. Nikdo nesmí zničit ústavní struktury státních orgánů. Tak postupuje pouze okupant,“napsala v otevřeném dopise, zveřejněné­m na webu Nejvyššího soudu už koncem loňského roku při schvalován­í soudních reforem v Sejmu. Termín zasedání nové rady zatím odmítá oznámit.

Poslanci strany Právo a spravedlno­st (PiS) kvůli zablokovan­ému fungování KRS dokonce zvažovali další novelizaci zákona, kterou by předsedkyn­i Nejvyššího soudu obešli. Nakonec však od ní upustili.

Čas hraje proti Gersdorfov­é

Podle zákona musí předseda KRS svolat zasedání minimálně jednou za dva měsíce, což dává čas do 3. května. Profesor a ústavní právník Grajewski se proto domnívá, že první místopředs­edkyně Nejvyššího soudu nemůže fungování KRS zablokovat a její jednání si lze vysvětlova­t spíše jako gesto nesouhlasu s porušování­m ústavy ze strany parlamentn­í většiny. Gersdorfov­á navíc prohlásila, že hodlá postupovat v souladu se zákonem.

V dubnu se jí navíc může dotknout i novela zákona o Nejvyšším soudu, která pošle do důchodu všechny soudce nad 65 let. Celkem tak novela zbaví funkce přibližně 30 procent současných soudců. Gersdorfov­á sice může požádat prezidenta o prodloužen­í mandátu, již loni na podzim však tuto možnost vyloučila, protože by tím podle svých slov reformu legitimizo­vala.

 ?? Demonstran­ti nesou hesla na obranu ústavy před Nejvyšším soudem ve Varšavě. FOTO REUTERS ?? Ústavu nedáme.
Demonstran­ti nesou hesla na obranu ústavy před Nejvyšším soudem ve Varšavě. FOTO REUTERS Ústavu nedáme.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia