Lidové noviny

Zasáhnou Schrödera sankce?

- ROBERT SCHUSTER

Bývalý německý kancléř je mnohými považován za „Putinova trojského koně“. Zatím z toho pro něj žádný postih neplyne.

BERLÍN/PRAHA Stanou se pro někdejšího kancléře Gerharda Schrödera osudnými jeho těsné osobní a politické vazby na ruského prezidenta Vladimira Putina?

Sílí totiž volání po tom, aby na sankční seznam osobností spjatých se současnou ruskou vládou bylo uvedeno i jméno 73letého bývalého šéfa německé vlády.

„Je důležité, aby byly sankce uvaleny na ty, kdo v zahraničí prosazují Putinovy projekty. Gerhard Schröder je pro Putina na celém světě nejdůležit­ějším lobbistou,“prohlásil o něm ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin v rozhovoru pro deník Bild.

Otázku, proč se například zákaz cestovat do Spojených států nevztahuje i na Schrödera, již před nedávnem nastolil americký deník Wall Street Journal (WSJ). List připomněl, že loni v létě americké ministerst­vo financí uvalilo sankce na osobnosti ze světa politiky a byznysu, jež aktivně podporují kremelský režim.

Na seznamu se tak objevil i šéf koncernu Rosněfť Igor Sečin, který od té doby nesmí cestovat do Spojených států a zmrazená jsou také jeho tamní konta.

Schröder přitom začal hrát loni na podzim významnou roli právě v rámci tohoto koncernu. Byl zvolen do čela dozorčí rady Rosněfti, v níž má ruský stát 51procentn­í podíl. WSJ proto označil bývalého kancléře za „Putinova trojského koně“a pozastavil se nad tím, že jeho jméno dosud na žádném sankčním seznamu nefiguruje.

Již předtím působil v grémiích společnost­i Nord Stream, která chystá plynovod z Ruska přes moře do Německa a je dceřinou firmou společnost­i Gazprom.

Někteří němečtí politici kritický pohled na Schröderov­y aktivity v Rusku sdílejí. „Je skandální, že bývalý kancléř teď hájí Putinovy zájmy. Je pozoruhodn­é, že to dosud nemělo žádný dopad,“uvedl k tomu poslanec Evropského parlamentu za německé křesťanské demokraty Elmar Brok.

„Je to můj život a o něm rozhoduji já sám, nikoli tisk,“uvedl ke svým angažmá ve firmách blízkých Kremlu již dříve exkancléř.

Gerharda Schrödera pojí s Vladimirem Putinem silné osobní pouto. Ještě v dobách, kdy vedl německou vládu, mu pomohl ruský prezident zprostředk­ovat adopci dívky z ruského dětského domova. A v roce 2001 například Schröderov­a rodina trávila Vánoce u Putinových v Rusku.

Největší kontroverz­e vzbudilo, když Schröder v dubnu 2014 oslavoval své sedmdesáté narozeniny v Jusupovské­m paláci v Sankt Petěrburgu. Stalo se tak krátce poté, co Rusko anektovalo Krym. Mezi hosty nechyběl ani Putin.

 ?? Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder (vpravo) s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem na archivním snímku z roku 2005. FOTO REUTERS ?? Politika a byznys.
Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder (vpravo) s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem na archivním snímku z roku 2005. FOTO REUTERS Politika a byznys.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia