Lidové noviny

Jen Stalin vládl v Rusku déle než Putin

Co se dělo okolo ruských voleb

-

Jako hlavní motto čtvrtého volebního období nově zvoleného ruského prezidenta Vladimira Putina by se dalo označit „hledání následníka“. Odcházejíc­í či chřadnoucí panovník si obvykle vybírá nástupce, kterému vysloví podporu, dohodne se s ním na nedotknute­lnosti svých blízkých a pak mu přenechá trůn. Tak to ostatně proběhlo i při předávání žezla z rukou těžce nemocného ruského prezidenta Borise Jelcina Vladimiru Putinovi koncem roku 1999.

Pokud by chtěl současný ruský prezident překonat Stalinův rekord v délce vládnutí, pak by se musel odhodlat ke změně ústavy. To v proslovu bezprostře­dně po skončení voleb nijak nenaznačil, ovšem ani zcela nevyloučil. „Zatím ne,“odpověděl novinářům, kteří se ptali na případné ústavní změny. Že by ale chtěl být prezidente­m „do sta let“, to odmítl rázně. V roce 2024 mu bude teprve dvaasedmde­sát, nikoli sto let.

Analytici za hlavní úkol v nadcházejí­cím Putinově volebním období nepokládaj­í ani tak pozvednutí ruské ekonomiky z kolenou či nápravu mezinárodn­í reputace země a její vymanění z izolace, ale vytvoření nového způsobu předání moci následníko­vi. Toho je třeba vybrat a vyškolit. Může se jím stát například někdo, kdo

Kvůli omezování základních svobod a registrace kandidátů nebylo v ruských prezidents­kých volbách vytvořeno konkurenčn­í prostředí. Oznámila to Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Kromě znemožnění konkurence pro jasného vítěze Vladimira Putina poukázali pozorovate­lé mise OBSE také na neregulérn­osti, jejichž cílem bylo posílit volební účast.

Rusko zůstane složitým partnerem, uvedl v reakci na nedělní vítězství Vladimira Putina v prezidents­kých volbách nový německý ministr zahraničí Heiko Maas. Zároveň zpochybnil spravedliv­ost hlasování. Maas také řekl, že Evropská unie musí pokračovat v dialogu s Ruskem navzdory problémům. Mluvčí Angely Merkelové uvedl, že kancléřka Putinovi zašle blahopřejn­ý telegram a že zřejmě zmíní i neshody s Moskvou.

bude v roce 2024 zastávat funkci premiéra, do které ho sám Putin předtím dosadí. Případně muž, který v té době bude ministrem obrany. Konkrétní jména padají už teď – stále řidčeji se ale mezi nimi objevuje premiér Medveděv, který bude nejspíš po Putinově inauguraci vyměněn. Naopak zní jméno gubernátor­a Tulské oblasti Alexeje Djumina; není ovšem jisté, zda se mu podaří udržet si Putinovu přízeň po následujíc­ích šest let. Na seznamu nechybí ani starosta Moskvy Sergej Sobjanin – je dostatečně nenápadný a poddajný. Pokud Putin bude chtít v nějaké podobě zůstat na politické scéně, nestrpí vedle sebe figuru, která by ho mohla zastínit.

I proto existuje ještě varianta nazývaná „kurátor“. Jde o mechanismu­s, který nebude přímočarým přepsáním ústavy tak, aby mohl Putin kandidovat ještě jednou, nýbrž třeba jen kosmeticko­u úpravou ve smyslu vytvoření nové funkce. Ta by byla šitá na míru odcházejíc­ímu prezidento­vi, který by mohl pokračovat ve vládnutí v nové roli a řídit tak i svého dobře vybraného loajálního nástupce. „Takového, který zajistí kontinuitu a další bezpečnou existenci nejen samotnému Putinovi, ale i jeho širokému okolí,“tvrdí expert zMoskevské­ho centra Carnegie Konstantin Gaaze. „Nejjednodu­šší by pro něj ale bylo, aby zůstal u moci,“dodává. Pak by se mohl stát opět populárním starý sovětský vtip: „Rozhodl jsem se žít věčně. Aha, a jak ti to jde? No, zatím se mi to daří.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia