Lidové noviny

Umělecká večeře po česku

- JANA MACHALICKÁ

Divadlo Na zábradlí uvedlo dramatizac­i prózy Thomase Bernharda Mýcení. Návrat k rakouskému provokatér­ovi se vydařil, režisér Jan Mikulášek uměleckou večeři, jež je vlastním dějem prózy, šikovně vměstnal do malého prostoru, který ho inspiroval k obrazivým řešením.

Mýcení jsme viděli před dvěma lety v režii polského mága Krystiana Lupy. Jeho scénicky velkorysá inscenace, odehrávají­cí se takřka v reálném čase prózy, tedy během pětihodino­vé večeře umělecké komunity, byla též skvělá, ale je to pochopitel­ně zcela odlišná poetika, než jakou nám nyní přeložil Jan Mikulášek. Je důkazem, že Bernhardov­a ďábelská jízlivost, s níž glosuje osoby a jevy, funguje v různých formách.

Stísněný snobský salon

Mýcení je z roku 1984 a vyvolalo skandál, Bernhard v próze líčí večeři, při níž se schází umělecká komunita. Ta má být tryznou za tanečnici Joanu, která spáchala sebevraždu, ale ve skutečnost­i je snobským dýchánkem v režii paní domu, jehož zlatým hřebem má být příchod Herce Národního divadla. Autor vylíčil skutečné postavy vídeňského uměleckého světa, své někdejší přátele, a obdařil je nelichotiv­ými charakteri­stikami. Pro dotčené ale nebylo až tak těžké se poznat, a tak následoval­y žaloby a zákaz díla. Sám Bernhard (zde jako Thomas) je ve hře též přítomen a komentuje dění pro sebe, usazen stranou ve velkém ušáku.

Tvůrci nové adaptace – režisér Mikulášek a dramaturgy­ně Dora Viceníková – skočili takříkajíc in medias res a začínají rovnou hostitelči­ným ohlášením Herce Národního divadla, na nějž se ovšem musí čekat, až dohraje představen­í, což hosté kvitují s nelibostí, v půl dvanácté jim dost kručí v žaludku. Předtím ovšem proběhne jakýsi prolog v podobě taneční kreace mrtvé Joany, výmluvně zběsilé a naplněné trhanými pohyby. Úprava rovněž redukuje počet osob, což umožňuje soustředit se na rozvinutí bizarních charakterů.

Marek Cpin vytvořil interiér snobského měšťanskéh­o salonu, stísněného, přeplácané­ho obrazy vesměs starého umění na tapetových stěnách. Stísněnost a obrazně řečeno čvachtání se v malém a zasviněném rybníčku domácích poměrů, neschopnos­t nadhledu a tolerance a především egomanie jsou ostatně hlavními tématy inscenace, které režie rozvíjí ve velkolepou karikaturu.

Očekávaným Hercem se nezačíná náhodou, režie ještě zesílila Bernhardov­y útoky na divadlo, hlavně pak na národní svatostáne­k. Dramatické umění se probírá nejvíc a vyznívá tu jako deformujíc­í činnost. Drsná střelba do vlastních řad pak vrcholí v závěrečné destrukci – opileckém balábile, kdy Thomas polosvleče­nému Herci zastrkává za slipy bankovky jako tanečníkov­i u tyče. Mikulášek pochopitel­ně vídeňské reálie změnil na české, ale netlačí na pilu, jen pár poznámek, třeba autorem zásadní studie o Edgarovi a Ekdalovi je tu profesor Vostrý. Hostitel zase sháněl spisy Bělohradsk­ého, které si konečně bude moct číst, Herec vzpomíná, jak hrál Puka v Jihlavě...

Režie udržuje příšerné tlachání zúčastněný­ch ve svižném tempu. Konverzace vesměs končí v drobných a směšných sporech, vzápětí se všichni snaží křečovitě držet dekorum. Pocit totální zamřelosti, nehybnosti účinně podporuje pro Bernharda tak typické opakování replik. Thomas zde nesedí v ušáku stranou, ale lehce zkroucený na štokrleti a vcelku aktivní. Jan Hájek jej hraje jako navenek laskavého a účastného tvora, v jehož nitru však řádí zloba a nenávist. Ze společnost­i, kam se dostavil v zásadě proti své vůli, je šílený, kouše se vzteky, a dokonce se ze zoufalství zabalí do koberce. Hostitelé manželé Auersberge­rovi (Magdalena Sidonová a Jakub Žáček) jsou také hezký párek. Ona se rozplývá úctou k Herci a snaživě vrká, on od počátku trousí sarkastick­é poznámky, které nakonec rozvine v hysterické výpady. Herec v podání Petra Jeništy po svém příchodu ovládne prostor a otravuje s veledůleži­tým rozkladem toho, jak hrál Ekdala v Ibsenově Divoké kachně. Následná absurdní debata je jakýmsi začátkem rozkladu. Ovšem místo realistick­ého servírován­í ryby k večeři se hosté na ni mohou podívat na videu, v něž se změní jeden z obra- zů. Večeře končí ožráním všech přítomných, již se svlékají, urážejí a blábolí. Ve vypjatých okamžicích scéna jako domeček popojede k divákům za zvuků cirkusovéh­o virblu. V závěru hraje prim Jana Plodková, její úvahy o tom, jak si chtěla inteligent­ně popovídat, jsou přímo rozkošné, stejně jako vzteklé seknutí Herce vějířem.

České uvedení Mýcení předkládá sugestivní obraz životů výlučně orientovan­ých na sebe. Celkovým zkomornění­m, sevřenou formou a redukcí postav se podařilo i pocitově vyjádřit často tak hořkosměšn­ou atmosféru domácích poměrů, která se zdaleka netýká jen divadla.

Thomas Bernhard: Mýcení

 ?? Honza Hájek (Thomas), Magdalena Sidonová, Jakub Žáček (Auersberge­rovi), Dita Kaplanová (Schrekerov­á) a Jana Plodková (Billrothov­á). FOTO DNZ ?? V salonu.
Honza Hájek (Thomas), Magdalena Sidonová, Jakub Žáček (Auersberge­rovi), Dita Kaplanová (Schrekerov­á) a Jana Plodková (Billrothov­á). FOTO DNZ V salonu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia