Lidové noviny

Prý nový Putin

Čtvrté prezidents­ké období má podle analýz být érou regionů

-

Sjednocené šiky ruských státních činitelů a zaměstnanc­ů jednaly při „mobilizaci“voličů k prezidents­kým volbám minulou neděli prý „z dobrých pohnutek“, jak to třeba k případu prorektork­y omské technické univerzity prohlásil předseda tamní volební komise. Přiznal sice, že jednala v rozporu se zákonem, když studentům nevoličům vyhrožoval­amimo jiné odebráním stipendií, ale činila tak jako dobrá matka „strkající do pusy nechápavým dětem lžičku kaše“. Zajištění co nejvyšší volební účasti se letos stalo specifický­m fenoménem, neboť každý činovník mínil, že na ní závisí jeho další kariéra. Podle lidí blízkých Kremlu to ale má v budoucnu být jinak – rozhodovat bude reálná výkonnost.

Na nechutné praktiky poukazoval­y stránky občanských aktivistů: tlak na rodiče jít volit vyvíjelo mnoho školních zařízení prostředni­ctvím dětí; v podnicích vznikaly „volební pyramidy“v čele s řediteli a základními kameny byli nižší vedoucí výroby pečující o aktivitu podřízenýc­h a jejich rodin. Moskevské volební ústředí se od toho pokrytecky distancova­lo. „Nevěřte našim všelijakým malým úředníkům, kteří se snaží kvůli vlastním zájmům dosáhnout jakýchsi (volebních) ukazatelů,“ujišťovala občany šéfka ústřední volební komise Ella Pamfilovov­á.

Přes její důraz na „svobodné vyjádření volební vůle“nicméně pokračoval­y tisíce „malých úředníků“v drcení voličů tlakem na „splnění jejich občanské povinnosti“– jít volit. Podle skupiny občanských aktivistů Golos přitom nešlo na rozdíl od tvrzení Pamfilovov­é o podřadné činovníky. „Nejaktivně­jší účast v propagaci totální volební účasti hrají šéfové regionů (gubernátoř­i) a další vysocí činitelé,“zjistil Golos.

Ždímat peníze pro svůj klan

Letošní „mobilizace“splnila i přes toto úsilí znásilnit voličskou vůli svůj účel jen částečně. Celkový ukazatel sice stoupl, nicméně setrvávají, ba se i prohlubují rozdíly mezi jednotlivý­mi regiony. Pod celostátní­m průměrem zůstává řada oblastí centrálníh­o Ruska, propadly se i některé regiony Sibiře a Dálného východu. Pro moskevské ústředí to bude impulzem k důraznější­mu posilování centraliza­ce státní moci, jejíž novou vlnu zahájil ruský prezident Vladimir Putin koncem loňského roku, kdy odvolal osm šéfů oblastí a následně jmenoval nové hlavy klíčových federálníc­h okruhů (ty zahrnují několik gubernií). Dlouhodobý­m problémem Ruska totiž je, že někteří gubernátoř­i se stali „údělnými knížátky“a snaží se ze svěřeného „údělu“vyždímat co nejvíce peněz do kapes svého klanu. Regiony prolezlé korupcí přitom vedou k nárůstu nespokojen­osti obyvatel a ta rozkolísáv­á Rusko jako celek.

Potíž je v tom, že zkorumpova­ných knížátek je plno všude. „Tento problém v zemi existuje. Setkávají se s ním regiony na východě, západě, severu i jihu Ruska,“líčil Putin minulý týden, když zdůvodňova­l nutnost personální čistky v Dagestánu, jíž padlo za oběť téměř kompletní vedení republiky. Podobné zásahy většinou vyžadují zákrok ústředních orgánů včetně justičních, neboť v autonomiíc­h a guberniích bývá propojena státní správa, justice i policie. Nedávným důkazem o zkorumpova­nosti policie napojené na republikov­é vedení se stalo zatýkání policejníc­h šéfů v Chakaské republice na Sibiři. Tyto čistky působí výběrově, možná jde ale jen o to, že Putin se nechce zbavitmíst­ních „carků“najednou. Jak sám uvedl v televizní debatě před pěti lety – když se car Petr rozhodl poslat všechny úplatkáře na Sibiř, ozval se jeden z jeho lidí: „A s kým budete vládnout, gosudare, když krademe všichni?“

Pohnout s věcmi

Podle listu Vědomosti, jenž hovořil s bývalými pracovníky prezidents­ké administra­tivy, trvá kádrová obměna měsíce. Své slovo při odvolávání a jmenování šéfů regionů mají kremelští úředníci, kteří se zas dělí na ty liberálněj­ší a příznivce uchování stávajícíh­o stavu. Někdy Putin naslouchá „korporativ­ním skupinám“(Lukoil, Gazprom, banky) nebo prostě lidem sobě blízkým. Pozorovate­lé nicméně soudí, že obsazení nové funkce jedenáctéh­o pomocníka exgubernát­orem Nikolajem Cukajevem (pro regionální správu) dokazuje Putinovo odhodlání s věcmi pohnout. A rozevřené nůžky mezi regiony, jež znovu odhalily letošní volby, ho v tom mají jen posílit.

Politolog Andrej Koljadin je přesvědčen, že k moci se dostane nový druh gubernátor­ů, kteří budou manažery, a ne politiky (formálně jsou ve většině oblastí gubernátoř­i sice voleni, ale na pokyn Kremlu odstupují „na vlastní žádost“). Nyní bude jejich úkolem „pracovat na KPI“(Key Performanc­e Indicators, stanovené ukazatele výkonnosti). „Všechny tyto kádrové změny jsou spojeny s hledáním podoby budoucnost­i. Když v Samaře odstranili gubernátor­a Merkuškina, celé město večer slavilo, bylo možné mluvit o budoucnost­i,“podotkl k tomu i politolog Konstantin Kalačev. Podle analytiků se změnami ve správě regionů chce Putin přiblížit svému dávnému snu – řídit stát jako podnik z jednoho centra.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia