Lidové noviny

Potřebujem­e profíky

Videorozho­dčí nezajistí fotbalu spravedlno­st

-

Fotbalové derby mezi Spartou a Slavií bylo dalším z desítek utkání, při nichž byla použita videotechn­ika, aniž by fanoušci byli spokojeni. Místo řešení problému, že rozhodčí nestačí vývoji hry, se nasazuje problemati­cký opravný prostředek. Video ukazuje, co s fotbalem provedlo špatné vedení.

Nic nepřekážel­o tomu, aby čtyři situace, po nichž byly výroky Pavla Královce opraveny podle videa, posoudila trojice arbitrů sama. To by však péče, kterou fotbal profesi rozhodčího věnuje, nesměla být tak mizerná. Sudí je i na nejvyšší úrovni amatér, jenž není na vypjaté momenty vůbec trénován. Při extrémní poptávce po „spravedlno­sti“je tento stav fiaskem. Průhledné rozhodován­í není prioritou vysokých funkcionář­ů.

Zkušební provoz tzv. videoasist­entů odhalil víc negativ než prospěchu, a tak je rozhodnutí FIFA schválit systém pro letošní mistrovstv­í světa populismem, zakrývajíc­ím jiné problémy. Navíc do června nebude čas dobře všechny vyškolit, takže rozhodčí u videa, tak jako na hřišti, budou prostě amatéři.

Logičtější by byla plná profesiona­lizace. V každodenní­m tréninkové­mu drilu by vyrostli specialist­é na výši doby. Pro společnost, v níž si lidé berou osobní kouče i na něco, co by při užití zdravého rozumu zvládli sami, není problém vybudovat metodiku přípravy například na efektivní pohyb po hřišti, krizové jednání nebo na detaily jako posílení očního svalstva.

S videorozho­dčím se řízení mače degraduje na sled technokrat­ických řešení. Povede to k alibismu sudích, z nichž budou ještě slabší osobnosti a začnou odhazovat odpovědnos­t.

Jak ukázaly dvě situace v derby posuzované podle videa, víc než o férovost půjde o slovíčka z komplikova­ně formulovan­ých pravidel. I kvůli nim funkcionář­i kradou fotbal divákovi. Každý přece kdysi věděl, co je to hraní rukou. Dnes aby si fanoušek zaplatil učitele na výklad pravidel. Každopádně by se měli připravit na ztrátu iluze všichni, kteří věřili, že video vnese na hřiště spravedlno­st. Josef Káninský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia